új hír érkezett
 • Szomorú: elpusztult a világ legöregebb pandája

  Szabó Zsuzsanna, 2017. szeptember 14. csütörtök, 10:26

  Gondozói tájékoztatása szerint elpusztult a világ legöregebb fogva tartott pandája Kína Fuzhou tartományában. Basi 37 éves volt, ami átszámítva több mint 100 emberi évnek felel meg - írja a 24.hu. Nevét arról a völgyről kapta, ahol rátaláltak. Négyéves korától egy pandarezervátumban élt.

  Basi 2004. június 27-én. (Fotó: MTI/EPA/MIRANDA YOUNG)

  Tavaly októberig a hongkongi állatkertben lévő Csia Csia volt a világ legidősebb óriáspandája, a nőstény állat 38 évesen múlt ki. Vadon átlagosan 15-20 évig élnek a pandák, fogságban azonban a jobb életkörülmények miatt sokkal hosszabb életkort is elérnek.

  Az egyedül Kínában honos óriáspandák a világ legveszélyeztetettebb állatfajai közé tartoznak; a legfrissebb felmérések szerint 2013 végén 1864 élt közülük vadon, 422 pedig fogságban. Szakértők szerint Basi szokatlanul hosszú életének jelentős tudományos értéke volt, mert a fucsoui közeg, ahol él, jelentősen eltér az óriáspandák természetes élőhelyétől.

 • Az Időkép.hu webkameráján látható, hogy pár perccel 12 óra után esett egy kevés hó a Normafánál. 

 • Így fest Trump karácsonyfája

  Szabó Dániel, 2017. november 21. kedd, 10:08

  Megérkezett Washingtonba a Fehér Ház hivatalos karácsonyfája, amelyet tradícionálisan a first lady, Melania Trump és fia, Barron fogadta. A fát a Fehér Ház Kék szobájában helyezték el.

  Az idén a karácsonyfa egy csaknem hat méter magas balzsamfenyő, Wisconsinból érkezett. Jim és Diane Chapman kertészetéből származik. A házaspár az Országos Karácsonyfa Szövetség vetélkedésén nyerte el a megtiszteltetést, hogy a Fehér Házban az ő kertészetükben nevelt fenyőt díszítsék fel. A ceremónián Chapmanék adták át hivatalosan a fát Melania Trumpnak, aki meghívta őket a Fehér Házba - írja az MTI.

  Michael Reynolds/MTI/EPA 

  Az új elnök, Donald Trump már a tavalyi választási kampányban megígérte, hogy idén a karácsonyt karácsonynak és nem ünnepnek nevezik majd, és ismét a hagyományos boldog karácsonyt jókívánság hangzik el a boldog ünnepet helyett. Az elnök meggyőződése szerint ugyanis a karácsony kifejezés kiiktatásával megfosztják az ünnepet a keresztény tartalmától. "Ez nem történhet meg többé" - idézte Donald Trumpot az ABC televízió hétfő esti híradója.

 • Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban mutatják be november 28. és december 17. között a Seuso-kincset, a késő római ötvösművészet legjelentősebb, ismert leletegyüttesét - írta az MTI.

  A Seuso-kincs a római császárkor késői szakaszából származó kincslelet. Nevét a vadász- vagy Seuso-tál feliratán megnevezett tulajdonosáról, Seusóról kapta. Darabjai egy ünnepi lakomakészlet jellegzetes tartozékai, köztük tisztálkodáshoz és szépítkezéshez használt edényekkel.

  Tulajdonosa - feltehetően egy háborús konfliktus elől menekülve - a 4. század utolsó évtizedeiben vagy az 5. század elején rejthette el. A ma ismert együttes tizennégy nagyméretű használt ezüstedényből és egy rézüstből áll, amelyben az ezüstedényeket elrejtették.

  A Seuso-kincset az 1970-es években találták meg Magyarországon, majd illegális körülmények között jutott ki az országból. A magyar kormány a Seuso-kincs első hét darabját 2014-ben, a második felét idén nyáron szerezte vissza. A leletegyüttest augusztus végéig a Parlamentben lehetett megtekinteni. A "kincsek" november végén Székesfehérvárról, a Szent István Király Múzeumból érkeznek Zalaegerszegre.