új hír érkezett
 • Szomorú: elpusztult a világ legöregebb pandája

  Szabó Zsuzsanna, 2017. szeptember 14. csütörtök, 10:26

  Gondozói tájékoztatása szerint elpusztult a világ legöregebb fogva tartott pandája Kína Fuzhou tartományában. Basi 37 éves volt, ami átszámítva több mint 100 emberi évnek felel meg - írja a 24.hu. Nevét arról a völgyről kapta, ahol rátaláltak. Négyéves korától egy pandarezervátumban élt.

  Basi 2004. június 27-én. (Fotó: MTI/EPA/MIRANDA YOUNG)

  Tavaly októberig a hongkongi állatkertben lévő Csia Csia volt a világ legidősebb óriáspandája, a nőstény állat 38 évesen múlt ki. Vadon átlagosan 15-20 évig élnek a pandák, fogságban azonban a jobb életkörülmények miatt sokkal hosszabb életkort is elérnek.

  Az egyedül Kínában honos óriáspandák a világ legveszélyeztetettebb állatfajai közé tartoznak; a legfrissebb felmérések szerint 2013 végén 1864 élt közülük vadon, 422 pedig fogságban. Szakértők szerint Basi szokatlanul hosszú életének jelentős tudományos értéke volt, mert a fucsoui közeg, ahol él, jelentősen eltér az óriáspandák természetes élőhelyétől.

 • Hűha: kétszázmilliós kábszerfogás Budapesten

  Domokos Erika, 2017. szeptember 24. vasárnap, 10:03

  Kétszázmillió forintnyi, mintegy 80 kilogramm kábítószergyanús anyagot találtak és foglaltak le a rendőrök a fővárosban - közölte a rendőrség a honlapján, amit az MTI szemlézett. Pénteken este a VIII. kerületi Hungária körút és a Kerepesi út kereszteződésénél ellenőriztek egy autót, amiben 10 kilogrammnyi kábítószergyanús növényi törmeléket találtak; a járműben ülő N. Zsigmond 41 éves budapesti lakost és egy 62 éves albán állampolgárt a helyszínen elfogták és előállították.

  A nyomozók egy órával később a XIII. kerületi Váci út és Röntgen út kereszteződésében elfogtak két szerb állampolgárt is, akiknek XIII. kerületi lakásában további 70 kilogramm kábítószergyanús anyagot, 350 ezer forintot és 5 ezer euró készpénzt találtak és foglaltak le. A rendőrök a négy férfit kábítószer-kereskedelem bűntett megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették őket, és javasolták előzetes letartóztatásuk indítványozását - áll a közleményben. Alább látható a rendőrség videója az akcióról:

 • Ha valaki úgy gondolná, hogy az oroszok nem képesek átvenni a modern nyugati kereskedelem kifinomult módszereit, az nagyon téved. Nem egyszerűen elsajátítják a vevők figyelmét felkeltő trükköket, hanem még tovább is fejlesztik azokat. Ennek ékes bizonyítéka, hogy egyes termékeken hamarosan megjelenik a rendkívül vonzó, vásárlásra csábító Made in Prison, azaz Börtönben készült felirat – idézte a trademarkot bejegyző orosz szerzői jogvédő hivatal, a Roszpatent bejelentését a Moscow Times.

  Valószínűleg nem véletlen, hogy éppen Oroszországban jutott valakinek az eszébe az új kereskedelmi jelzés bevezetése, ugyanis Európában ebben az országban a legmagasabb a bebörtönzöttek aránya a teljes népességhez képest - derül ki a World Prison Brief adataiból. Orosz emberjogi szervezetek szerint a büntetés-végrehajtási rendszer gyenge ellenőrzése utat nyit a korrupció és börtönlakók munkájának kizsákmányolása előtt. A börtönök egyik legfontosabb bevételi forrása az elítéltek munkaerejének értékesítése.

  A Made in Prison trakemark bejegyzési kérelmét a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat nyújtotta be. A feliratot fekete cirill betűkkel írják fel az erre érdemesnek talált termékekre. A címke egyszerű, feltűnő és könnyen megjegyezhető lesz - vélik az új kereskedelmi jelzés ötletgazdái.

 • Vlagyimir Putyin orosz államfő gyárlátogatást tett az igen sikeres Yandex internetes cég moszkvai központjában. Bár távozása után tűzriadó miatt kiürítették az épületet, az elnöki vizit gond nélkül zajlott le. Ez minden bizonnyal a gondos előkészítésnek köszönhető - derül ki a Moscow Times cikkéből. Az irodaház dolgozóit időben tájékoztatták arról, hogy Putyint mosolygós, fiatal emberek környezetében szeretnék látni a cégnél, ám fontos, hogy minden természetesnek tűnjön. Ezért nem kell ünneplőt ölteniük.

  Felajánlották az alkalmazottaknak, hogy otthonról is dolgozhatnak – végül is kevesebb embert könnyebb ellenőrzés alatt tartani, mint többet. Az egyik fiatal dolgozót hazaküldték, miután a Facebookon arról értekezett, hogy ha elé kerül minden oroszok elnöke, akkor fel fogja pofozni. Fél órával Putyin érkezése előtt senki sem hagyhatta el a helyét, még a mosdóba sem lehetett kimenni. Ha valakinek késztetése támadt volna erre, vissza kellett tartania.

  Az elnök elbeszélgetett Alisával, a Yandex mesterséges intelligenciájával. Alisát eredetileg orosz klasszikus alkotásokkal töltötték fel, ám ettől depressziós lett és úgy beszélt, mint egy 13 éves, amivel mindenkit kiborított. Szerencsére ezen már túl van, így válaszolhatott arra a kérdésre, miszerint Putyin lesz-e Oroszország következő elnöke? Mint mondta, kellő információ hiányában nem tudja, így lesz-e. Az elnök megkérdezte tőle, mivel múlatja az időt? A Yandex oldalaira frissen feltöltött cicás képeket nézegetem - felelte -, mert a „macskák a legjobbak”.