új hír érkezett
 • Itt a Takarékbank újítása: jönnek a négy keréken guruló bankfiókok

  Szabó Zsuzsanna, 2017. szeptember 22. péntek, 12:40

  Mobil bankfiókot állít forgalomba a Takarékbank, a pénzkiadó automatával is felszerelt kisbusz a jövő héttől járja a banki képviseletet nélkülöző településeket, valamint a fesztiválokat és rendezvényeket - közölte a Takarék Csoport.

  A közlemény szerint Magyarországon egyedülálló új megoldást fejlesztettek ki. A bank szerint a Takarék-busz igen fontos szerepet tölthet be a kisebb településeken élő idősebb és fiatalabb lakosság, vállalkozók és önkormányzatok mindennapjaiban és "teljesen új dimenziókba helyezi a magyarországi banki ügyintézést".

  Fotó: Takarékbank

   

  A Takarék-buszban egyaránt lehet majd például személyi kölcsönt, Családi Otthonteremtési Kedvezményt vagy vállalkozói hiteleket igényelni, továbbá folyószámlát kezelni és pénzt befektetni, az ATM-ből pedig a készpénzfelvétel is megoldott. A bank közleménye szerint a kisbusz minden szempontból megfelel a bankbiztonsági szabályoknak.

  A Takarékbank szerint "az innovatív szolgáltatás várhatóan nagy népszerűségnek örvend majd a kisebb települések idősebb és fiatalabb lakosainak, vállalkozóinak és önkormányzatainak körében."

 • Óvodába megy januártól Charlotte hercegnő, Vilmos herceg, a brit trón majdani várományosa és hitvese, Katalin hercegnő másodszülött gyermeke. A hírt hétfőn jelentette be a Kensington-palota, a szülők londoni rezidenciája.

  Charlotte, aki jövőre hároméves lesz, mindössze a harmadik a brit trónutódlási sorrend első néhány helyén állók közül, akit óvodába adnak. Az első Charlotte édesapja, Vilmos volt, a második György herceg, Vilmos és Katalin fia, Charlotte bátyja, aki azóta már iskolába jár - írta az MTI.

  Korábban a brit trón várományosait és gyermekeiket mindig valamelyik királyi rezidencián készítették fel magánnevelők az iskolai életre.

  Charlotte január 4-étől a Willcocks Nursery School nevű gyermekintézménybe jár majd, ahol a délelőtti foglalkozások éves díja 9150 font (csaknem 3,3 millió forint), a délután járó gyerekek szüleinek az intézmény 5400 fontot (1,9 millió forintot) számláz.

  Charlotte hercegnő először valószínűleg délutánonként jár majd az óvodába, mert az intézmény leírása szerint elsősorban ezeket a lazább foglalkozásokat alakították ki a két-hároméves gyerekek igényeinek megfelelően, a délelőtti programok kötöttebbek, és főleg a 4-5 éves korosztály érdeklődéséhez igazodnak.

 • Megszólalt az új budapesti rádió

  Szepesi Anita, 2017. december 18. hétfő, 16:20

  Hétfőn délután 14.00 órakor a 99,5 MHz frekvencián megszólalt az új budapesti rádió, a Retro Rádió, amely a 60-as, 70-es, 80-as évek legnagyobb slágereivel szórakoztatja a hallgatókat, reggeli műsorát pedig Hudák Anita és Hepi Endre vezeti - írja a Blikk.

  A lap szerint a műfaj hazai helytartója, Várkonyi Attila is a Retro Rádió hullámaira költözik. DJ Dominique hétfőtől péntekig esténként sztárokkal beszélget, péntek és szombat esténként retró dalok mixeivel, vasárnaponként beszélgetős műsorával, a Sztársáv Extrával jelentkezik.


  Pixabay
 • Elhunyt Császár Ákos

  Szabó Dániel, 2017. december 15. péntek, 16:48

  Csütörtökön, 94 éves korában meghalt Császár Ákos matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja csütörtökön - írja az MTI.

  A Kossuth-díjas matematikus tudományos tevékenységének két fő területe a valós függvénytan és a topológia volt. Az 1940-es, 1950-es években írt valós függvénytani munkái kiemelkedő, ma már klasszikusnak számító eredményeket tartalmaznak. Az 1950-es évek végétől érdeklődése a topológia felé fordult, majd az általános topológia nemzetközileg elismert szaktekintélyévé vált - olvasható az MTA által kiadott életrajzban.

  Egyik legfontosabb eredménye volt, hogy megalkotta a szintopogén tér fogalmát, kidolgozta a szintopogén terek elméletét. Az általános topológia alapjairól szóló könyvét három nyelven adták ki. Nevét több matematikai fogalom, így a Császár-derivált és a Császár-poliéder is őrzi.

  Császár Ákost 1962-ben Akadémiai Díjjal, 1963-ban Kossuth-díjjal jutalmazták. 1983-ban Szele Tibor-emlékéremben, 1992-ben pedig az ELTE-emlékéremben részesült. 1994-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét, 1999-ben elnyerte az Arany János Közalapítvány a Tudományért nagydíját. 2008-ban ismeretterjesztői munkásságáért Szily Kálmán-emlékérmet kapott, míg 2009-ben elnyerte az Akadémiai Aranyérmet.