új hír érkezett
 • Itt a Takarékbank újítása: jönnek a négy keréken guruló bankfiókok

  Szabó Zsuzsanna, 2017. szeptember 22. péntek, 12:40

  Mobil bankfiókot állít forgalomba a Takarékbank, a pénzkiadó automatával is felszerelt kisbusz a jövő héttől járja a banki képviseletet nélkülöző településeket, valamint a fesztiválokat és rendezvényeket - közölte a Takarék Csoport.

  A közlemény szerint Magyarországon egyedülálló új megoldást fejlesztettek ki. A bank szerint a Takarék-busz igen fontos szerepet tölthet be a kisebb településeken élő idősebb és fiatalabb lakosság, vállalkozók és önkormányzatok mindennapjaiban és "teljesen új dimenziókba helyezi a magyarországi banki ügyintézést".

  Fotó: Takarékbank

   

  A Takarék-buszban egyaránt lehet majd például személyi kölcsönt, Családi Otthonteremtési Kedvezményt vagy vállalkozói hiteleket igényelni, továbbá folyószámlát kezelni és pénzt befektetni, az ATM-ből pedig a készpénzfelvétel is megoldott. A bank közleménye szerint a kisbusz minden szempontból megfelel a bankbiztonsági szabályoknak.

  A Takarékbank szerint "az innovatív szolgáltatás várhatóan nagy népszerűségnek örvend majd a kisebb települések idősebb és fiatalabb lakosainak, vállalkozóinak és önkormányzatainak körében."

 • Az 1-es kategóriájú viharrá "szelídült" Ophelia hurrikán meglehetősen érdekes, néha apokaliptikus élményt nyújtó jelenségeket produkált nemcsak az Egyesült Királyságban, de például Franciaországban is. Clevelaeys, Lancashire környékén az egész települést hab borította el (lásd a lenti képen), amelyet a nagyon erős - az akár 160 kilométer/órás - szél a tengerből korbácsolt fel - írta az Independent.

   

  A viharrá "szelídült" Ophelia hurrikán trópusi levegőt és szaharai homokot, illetve a spanyolországi és portugáliai erdőtüzek füstjét és hamuját is hozta magával, amelynek hatásaként a Franciaország felett például besárgult az ég, ...

  Rennes, Nyugat-Franciaország (Fotó: AFP PHOTO/Marie DUFAY)

  ... Angila fölött pedig a Nap és az égbolt színe vörösre váltott.

  A London Eye és a Parlament épülete Londonban Ophelia érkezésekor 2017. október 16-án
  Fotó: AFP PHOTO/CHRIS J RATCLIFFE

  Az óránként 120-160 kilométeres erősségű széllökésekkel érkező trópusi vihar Írországban nagy károkat okozott: három halálos áldozata volt a természeti csapásnak, az ír és a brit hatóságok hétfő esti beszámolói szerint az Ír Köztársaságban 360 ezer, Észak-Írországban 1300, Walesben hozzávetőleg négyezer kereskedelmi és lakóingatlanban nem volt áram.

  Porthcawl, Dél-Wales, 2017. októtober 16.
  Fotó: AFP PHOTO/Geoff CADDICK

  Az Egyesült Államok légkörkutató hivatala, a NOAA 1851 óta íródó feljegyzései szerint az Oheliához hasonlóan erős, Európa felé tartó hurrikán még nem volt. Ophelia az Azori-szigetektől tartott a Brit-szigetek felé. Korábban a Nagy viharként emlegetett természeti csapás 1987. október 16-ának hajnalán tört be Nagy-Britanniába az Atlanti-óceánról, 180-200 kilométeres széllökésekkel. A vihar 18 halálos áldozatot, 15 millió kidöntött fát, több százezernyi elsodort háztetőt, több tízezer összetört járművet hagyott maga után. Nagy-Britanniában ez volt 1703 óta a legsúlyosabb időjárási katasztrófa.

 • Harvey Weinstein amerikai filmproducer szexuális zaklatási ügyével és Sárosdi Lilla színésznő nyilvánosságra hozott történetével kapcsolatban a fővárosi Katona József Színház közleményt jelentetett meg a Facebook-oldalán. A színház ebben elítéli a fizikai és verbális erőszak, a testi vagy lelki megalázás minden formáját. Ugyanakkor óva intenének mindenkit, hogy a napvilágra került szomorú eset alapján a magyar színházakat és a színházi élet egészét általánosságban elítélő következtetésre jussanak. A Katona több mint 30 éves fennállása alatt nem fordult elő zaklatási ügy, de ha ilyen eset tudomásunkra jut, természetesen nem maradhat következmények nélkül - olvasható a közleményben. A színház álláspontja itt olvasható el teljes terjedelmében.

  A Hollywoodban egyre nagyobb botránnyá érő Weinstein-ügy kapcsán Sárosdi Lilla a napokban írt arról a Facebook-oldalán, hogy 19 évesen egy színházi rendező zaklatta. A színésznő most a Borsnak azt mondta, hogy az eset nyilvánosságra hozása után az egyik neves rendező arra kérte: mondjon nevet is, mert a közvélemény azt hiheti, róla van szó. "Megmondtam neki, nem fogok nevet mondani. Ha egy magyar szakemberre ráillik, annak üzenem, nem magyarázkodni kell, hanem szolidárisnak lenni, ahogy Ja­nisch Attila filmrendező egyetemi tanár azonnal reagált: elhatárolódott és elítélte az ilyen és ehhez hasonló hatalmi visszaéléseket" - nyilatkozta Sárosdi a lapnak. 

  Forrás: Pixabay

   

 • Csaknem egy hónappal a Maria hurrikán pusztítása után - amikor tönkrement a csatorna-, és az ivóvízhálózat - szennyvíz ömlik a folyókba, patakokba, víztározókba, s az emberek kénytelenek a szennyezett folyókban mosni és mosakodni, sokan pedig isznak is ebből a vízből - derült ki a CBS amerikai televízió hétfő esti műsorából, valamint több napilap tudósításából is az MTI szerint.

  Több százezer ember van még mindig tiszta vezetékes víz nélkül, a sziget 51 víztisztító berendezése közül 20 változatlanul működésképtelen. Az egészségügyi hatóságok egyre jobban aggódnak a fertőzések és a betegségek veszélye miatt. 

  Toa Baja, Puerto Rico, Fotó: AFP PHOTO/Ricardo ARDUENGO

  A szövetségi környezetvédelmi ügynökség (EPA) tisztségviselői még mindig nem tudtak átvizsgálni öt veszélyeshulladék-lerakót, ahol kezelésre váró rendkívül veszélyes és fokozottan fertőző ipari hulladékot tárolnak. 

  "Jó lenne, ha még több forrás állna rendelkezésünkre a munkához" - mondta Catherine McCabe, az EPA regionális helyettes vezetője, hozzátéve, hogy a hatóság már régebben elrendelte a sziget mintegy tucatnyi veszélyeshulladék-lerakójának lezárását. Puerto Rico kormányzata az anyagi nehézségekre hivatkozva nem tette ezt meg, így most valamennyi hulladéklerakó nyitva van, veszélyeztetve a környezetet és az emberek egészségét. 

  Puerto Rico egészségügyi hatóságai arra kérték a lakosokat, hogy az ihatónak minősített vizet is inkább forralják fel fogyasztás előtt, és a nyílt vizeket - tavakat és folyókat - pedig feltétlenül kerüljék el. Az elmúlt napokban ugyanis leptospirózis-járvány ütötte fel a fejét. A baktériumfertőzés rágcsálókkal és fertőzött vízzel terjed.