új hír érkezett
 • Foci vb 2018 - ma már tét nélkül játszanak a magyarok

  Domokos Erika, 2017. október 7. szombat, 07:45

  Támadó felfogású svájci csapatra számít a szombati világbajnoki selejtezőmérkőzésen Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. Az ellenfél nem bízza majd a véletlenre a három pont megszerzését, mert mindenképpen szeretné megtartani első helyét a csoportban - idézte a kapitányt az MTI. A svájci-magyar találkozó szombaton 20.45-kor kezdődik a bázeli St. Jakob Parkban.

  "Bizonyítottuk már, hogy egyenrangú szinten tudunk futballozni a legnagyobbakkal is. Nekünk nincs veszítenivalónk a meccsen. A játék képe és az eredmény ugyanolyan fontos lesz számunkra" - mondta Storck az az MTI-nek. A svájciak százszázalékos teljesítménnyel vezetik a selejtezőcsoportot, amelyben a magyarok nyolc forduló alatt tíz pontot gyűjtve a harmadik helyen állnak. A magyar csapat már nem léphet előrébb, így - ahogy 1986 óta mindig - biztosan lemarad a 2018-as oroszországi vb-ről.

  Bernd Storck beszél játékosaihoz edzésen Bázelben, forrás: MTI Fotó/Illyés Tibor

   

 • Új nyelvvel gazdagadott a világ

  Szabó Dániel, 2017. december 13. szerda, 17:13

  Önálló nyelvvé nyilvánította a montenegróit a washingtoni székhelyű Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) - számolt be az al-Dzsazíra híréről az MTI.

  A montenegrói nyelvet a kis balkáni országban évtizedek óta önálló nyelvként kezelik, ám eddig nem került be az ISO 639-es nemzetközi standardjába. Az ISO 639 a nyelvek, a nyelvcsoportok és a nyelvcsaládok elnevezését és különböző szempontok szerinti meghatározását foglalja össze. A bizottság azt is megállapította, hogy a montenegrói nem a szerb nyelv egyik változata vagy nyelvjárása. Ez azért fontos, mert a kettő tényleg hasonlít egymáshoz, de fontos különbségek is vannak.

  Elvis Barukic / AFP

  A montenegrói nyelv hivatalos rövidítése ezentúl a CNR lesz, ami nem a nemzetközi megnevezésre, hanem az eredeti nyelvű - "crnogorski" - nyelvelnevezésre utal. 

  A montenegróiak számára 2006 után vált fontossá, hogy önállóvá nyilvánítsák a nyelvüket, akkor szakadt el ugyanis az ország Szerbiától, és vált függetlenné. 2009-ben kiadták az első montenegrói helyesírási szótárt, amellyel egyben két új betűt is bevezettek, ezzel is jelezve, hogy különálló nyelvről van szó.


 • A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Magyarországon a Fidesz-KDNMP a szavazatok több mint 50 százalékát kapná, ha most vasárnap lennének a választások, ám ez a hatalmas fölény eltörpül amellett, amelyet Vlagyimir Putyin, minden oroszok elnöke tud felmutatni – derül ki a Moscow Times cikkéből. Az utolsó oroszországi független közvélemény-kutató intézet, a Levada felmérése szerint Putyin népszerűsége tovább nőtt azóta, hogy december elején bejelentette indulását a 2018. március 18-ai államfőválasztáson.

  A 48 orosz régióban 1600 ember megkérdezésével készült vizsgálat válaszadóinak 61 százaléka tervezi azt, hogy a rá adja a szavazatát, ami hatalmas ugrás a novemberben készült hasonló felmérésben mért 54 százalékos népszerűségi mutatóhoz képest. A megkérdezettek 19 százaléka azt mondta, hogy biztosan nem megy el szavazni, további 20 százalékuk még nem döntötte el, kire adja a voksát. Azok körében, akik biztosra ígérték a részvételüket, 75 százalék Putyin támogatottsága, szemben a novemberi 59 százalékkal.

  A második helyen az elnöktől fényévnyi távolságban, Vlagyimir Zsirinovszkij, a radikális nacionalista Liberális Demokrata párt elnöke és államfőjelöltje áll nyolc százalékkal, a harmadikon Gennagyij Zjuganov, a Kommunista párt vezetője hat százalékkal. Kszénia Szobcsak tévés személyiség, aki a valóban liberális-demokrata ellenzék képviselőjének tarja magát, egy százalékon áll. Az igazi ellenzéki Alekszej Navalnij nem szerepelt a felmérésben, mert bírósági ítélet tiltja el a közügyek gyakorlásától, s ezzel az indulástól.

 • A Pannonhalmai Főapátság a tulajdonában lévő Pannonhalmi Apátsági Múzeum és Galéria műemlékileg védett épületegyüttesének bővítésével egy százszobás, négycsillagos, superior besorolású szállodát építtet. A főapátság a szálloda üzemeltetésére az Interstate amerikai székhelyű szolgáltatóval, míg a szállodai brandra a szintén amerikai Marriott hotellánccal köt hosszú távú megállapodást.

  A szerződést Várszegi Asztrik főapát és Paul Rosenberg, a Marriott európai fejlesztési igazgatója december 13-án írta alá - közölte a főapátság. A tervezett beruházással Magyarország első vidéki Marriott egysége jön létre. A hatmilliárd forintos beruházás részben állami támogatásból, részben önerőből, valamint banki forrásból készülhet el, legkésőbb 2020 első negyedévére (húsvétjára) - írják a bejelentésről szóló közleményben.

  A szolgáltatásokat is bővítik Pannonhalmán: a konferenciaterem galériává alakul, mellette látványsöröző épül. Maga az épület pedig geotermikus fűtésrendszerrel készül, az épületre napkollektorok kerülnek, az udvarokban található kutak a szálloda egyes tereinek vízellátását biztosítják.