új hír érkezett
 • Már a vikingek elhozták a Wilkommenskulturt Svédországba?

  Szabó Dániel, 2017. október 12. csütörtök, 17:16

  Úgy látszik Skandináviában már több mint ezer éve sem jelentett problémát, ha muszlim bevándorlók tűntek fel: legalábbis arra lehet következtetni abból, hogy a Krisztus utáni 9. és 10. századból származó vikingsírokban találtak olyan halotti lepleket, melyeken Allah és Ali neve található. A temetkezési helyek érdekessége, hogy stílusukban megfelelnek a viking szokásoknak, azonban a holttestek letakarására használt szöveteken Perzsiából - a mai Irán területéről - származó minták vannak - számol be a BBC az Uppsalai Egyetem kutatóinak friss felfedezéséről.

  Ugyan kézenfekvőnek tűnhet, hogy a kufik írással - ez az arab kalligráfia egyik első változata - olvasható feliratokat tartalmazó lepleket valamely rablóhadjárat során szerezték a harcosok, de a DNS-vizsgálatok mást mutatnak. Ezek alapján az eltemetett emberek egy része Perzsiából származhatott. 

  Ez viszont sok izgalmas kérdést vet fel Annika Larsson, a kutatás vezetője szerint. Például azt, hogy hogyan hatott az iszlám a viking kultúrára és vallásra.

  Az ugyanis már korábban felvetődött, hogy a paradicsomba, vagy a halál utáni örök életbe vetett hit nem a kereszténységből, hanem keletről épült be a vallásba. Messzemenő következtetéseket azonban még nem akarnak levonni a felfedezésből. Annak ellenére sem, hogy a viking kriptákban talált - és megvizsgált - 100 textilből legalább tízen fedezhetők fel arab minták vagy karakterek.

  Larsson a jövőben folytatja a feltárásokat és a kutatásba bevonja az egyetem antropológusait, immunológusait és genetikusait is, hogy választ találjanak a rejtélyre.

 • Siker: magyar filmet díjaztak Indiában

  Domokos Erika, 2017. október 20. péntek, 19:45

  Enyedi Ildikó Testről és lélékről című Filmalap támogatással készült alkotása nyerte a közönségdíjat Mumbai nemzetközi filmfesztiválján. India nagyszabású „vörös szőnyeges” filmünnepe október 12-18. között 49 országból érkezett 220 filmet vonultatott fel - írja közleményében a Filmalap. A magyar alkotás az év filmtermésének legfontosabb szerzői alkotásait bemutató „World Cinema” válogatásban szerepelt többek között Agnieszka Holland, Aki Kaurismaki, Abbas Kiarostami és Ruben Östlund filmjeivel együtt.

  Enyedi Ildikó filmje februárban elnyerte a berlini fesztivál fődíját, az Arany Medvét, továbbá a filmkritikusok nemzetközi szövetsége (Fipresci) díját, az ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját is. Júniusban - első magyar filmként - elhozta a Sydneyi Filmfesztivál fődíját. A fanyar humorú szerelmesfilm története során két zárkózott ember az álmaikban szarvasként találkozik. A magyar mozikban márciusban mutatták be, eddig mintegy 82 ezren váltottak rá jegyet.


 • Örökre eltűnhetnek az énekes madarak

  Komócsin Sándor, 2017. október 20. péntek, 14:15

  Furcsa élményben lehet része annak, aki ellátogat Jáva szigetének esőerdőibe: az óriási fák lombjai alatt alig hallani a madarak énekét – kezdi cikkét a BBC. Ez a világ egyik legnépesebb szigete, itt található Indonézia fővárosa Jakarta. A helyiek szenvedélyesen szeretik az énekes madarakat, a helyi tradíció részei a nagy csinnadrattával megrendezett madárfüttyversenyek. A baj az, hogy az állatok természetes környezetükben nem tudnak elég gyorsan szaporodni ahhoz, hogy lépés tartsanak a begyűjtésükkel foglalkozó madarászokkal.

  A madárcsicsergés egyik virtuózát, a Zöld Kittát – amely a Wikipédia szerint a madarak osztályának verébajkúak rendjébe, a varjúfélék családjába tartozik – már a kihalás fenyegeti. Zöld-fekete tollazata jól elrejti a fák lombjai között, hangja azonban pechjére nagy távolságról is felhívja rá a figyelmet. A BBC tudósítója nem élőhelyén találkozott a kissé rajzfilmfigura külsejű Zöld Kittával, hanem egy különleges biztonsági intézkedésekkel védett madárházban.

  Korábban ugyanis előfordult, hogy lopkodták a létesítmény lakóit. Szegény madár lelakatolt kalitkában szomorkodik, amely mellett egy biztonsági őr járőrözik két hatalmas kutya társaságában. Évek óta nem akadt olyan földi halandó, aki találkozott volna egy Zöld Kittával az esőerdőben. A természetvédők becslése szerint talán 50 példány élhet még belőlük. A szakértők szerint ez a faj a legjobb példája az énekesmadár-válságnak, azaz annak a veszélynek, hogy az énekes madarak teljesen kihalnak az állatvilágból.

 • November 3-án éjfélig lehet nevezni a Szerethető Munkahely Díjra, amelynek célja, hogy hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a hazai kis- és középvállalkozásokat, ahol valóban jó dolgozni.. A pályázatra azoknak a legfeljebb 250 főt foglalkoztató hazai cégeknek a jelentkezését várják, ahol a vezetők és a dolgozók egyaránt úgy érzik: az ő cégükhöz jó bemenni dolgozni.

  A céges profilok nevezése díjmentes. A közönségszavazás október 25-én indul, a top 100 céget november 24-én, egy zártkörű állófogadás keretében mutatják be. Ezek a vállalatok egy évig viselhetik a Szerethető Munkahely címet, továbbá egy kisorsolt vállalatot 500.000 forint értékű csapatépítő csomaggal, három céget pedig toborzási csomaggal ajándékoz meg a szervező Dreamjo.bs.