új hír érkezett
 • Indul a karácsonyi vásárlási szezon

  Domokos Erika, 2017. november 10. péntek, 13:00

  Megnyílt a budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár pénteken Budapesten, a Vörösmarty téren. Az Európa tíz legszebb vására között számon tartott, több hétig tartó eseményen gazdag gasztronómiai kínálattal, zsűrizett kézműves és iparművészeti termékekkel, ünnepi műsorokkal várják a látogatókat november 10. és december 31. között - írja az MTI.

  A karácsonyi vásárra mintegy 800 ezer vendéget várnak - mondta Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője. Az 1998 óta minden évben megrendezett vásáron több mint 100 árus kínálja magas minőségű portékáit, melyeket hagyományosan egy független szakmai zsűri választott ki - közölte Szabó Kata, a Magyar Kézműves Szövetség elnöke.

  Forrás: Napi
 • Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban mutatják be november 28. és december 17. között a Seuso-kincset, a késő római ötvösművészet legjelentősebb, ismert leletegyüttesét - írta az MTI.

  A Seuso-kincs a római császárkor késői szakaszából származó kincslelet. Nevét a vadász- vagy Seuso-tál feliratán megnevezett tulajdonosáról, Seusóról kapta. Darabjai egy ünnepi lakomakészlet jellegzetes tartozékai, köztük tisztálkodáshoz és szépítkezéshez használt edényekkel.

  Tulajdonosa - feltehetően egy háborús konfliktus elől menekülve - a 4. század utolsó évtizedeiben vagy az 5. század elején rejthette el. A ma ismert együttes tizennégy nagyméretű használt ezüstedényből és egy rézüstből áll, amelyben az ezüstedényeket elrejtették.

  A Seuso-kincset az 1970-es években találták meg Magyarországon, majd illegális körülmények között jutott ki az országból. A magyar kormány a Seuso-kincs első hét darabját 2014-ben, a második felét idén nyáron szerezte vissza. A leletegyüttest augusztus végéig a Parlamentben lehetett megtekinteni. A "kincsek" november végén Székesfehérvárról, a Szent István Király Múzeumból érkeznek Zalaegerszegre.

 • Díjat nyert a Budapest Noir zenéje

  Szepesi Anita, 2017. november 20. hétfő, 16:50

  Pacsay Attila nyerte a legjobb külföldi filmzene díját a Budapest Noir-ért a Hollywood Music in Media Awards-on Los Angeles-ben - írta az MTI a Filmalap közleményére hivatkozva.

  A Gárdos Éva (Amerikai rapszódia, 2001) rendezésében készült Budapest Noir Kondor Vilmos regénye alapján készült, az 1936-os év Budapestjén játszódó bűnügyi történet filmfeldolgozása. Kondor Vilmos krimije 2008-ban a hazai irodalmi élet egyik legnagyobb meglepetése volt, hatalmas kritikai és közönségsikert aratott. A könyv azóta világszerte számos nyelven jelent meg, Amerikában a nagy presztízsű Harper Collins kiadásában.

  A forgatókönyvet Kondor bestselleréből Szekér András írta, operatőre Ragályi Elemér. Az 1930-as évek Budapestjét Pater Sparrow látványtervező elevenítette fel, a jelmezeket Flesch Andrea tervezte. A film a Pioneer Pictures gyártásában készült, vezető producere Kemény Ildikó.

  A Budapest Noir a Big Bang Média forgalmazásában 2017. november 2. óta látható országszerte a mozikban, eddig már mintegy 40 000-en váltottak rá jegyet.

 • Kávézaccal is mennének a londoni buszok

  Szepesi Anita, 2017. november 20. hétfő, 15:23

  Kávézacc hajthat londoni buszokat - írja az MTI-re hivatkozva a 444.hu. A londoni tömegközlekedés bioüzemanyagokkal való támogatásának célja, hogy csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást és hogy az élelmiszeriparban használt olajból készült üzemanyagot teszteljenek. A kávéházláncolatok és instant kávét készítő gyárak hulladékából származó zaccot összegyűjtik, kiszárítják és kávéolajat nyernek ki belőle.

  Eddig hatezer liter kávéolajat állítottak elő, ebből egy évig járhat egy londoni busz.