új hír érkezett
 • Ezt még az oroszokról sem gondolná!

  Komócsin Sándor, 2017. november 23. csütörtök, 17:46

  Találós kérdés: Celsius-fokban mérve milyen hőmérsékleten zárják be az iskolákat a rettenetesen hideg időjárása miatt „Északi-sarknak” gúnyolt Ojmajakonon, Oroszország egyik legészakibb településén. Ha a választ valahol mínusz 35 Celsius-fok körül keresi, akkor téved. Valójában akkor maradhatnak otthon a gyerekek, ha a hőmérséklet mínusz 52 Celsius-fokra esik. Ezt a régi szabályt az tette friss hírré, hogy kedden délelőtt még mínusz 50 fokban is folytatódott a tanítás, mert hát, a szabály az szabály – derült ki a helyi news.ykr.ru hírportál tudósításából, amelyet átvett a Moscow Times. Ma reggel csak mínusz 50 fokot mértünk, ezért a tanítás zavartalnul folyik – tájékoztatták a hírportált a helyhatóságnál.

  Forrás: Reuters/Maxim Shemetov

  Ojmajakon Moszkvától 5310 kilométerre, Kelet-Szibériában, Jakutföldön található, lakóinak száma 521 – derül ki a Wikipedia szócikkéből. Állítólag ez a Föld leghidegebb emberlakta települése. Nevét az Ojmajakon folyóról kapta, jelentése: Ahol a víz nem fagy be. Ez a városban található meleg vizű forrásra utal. A sarkkör közelsége miatt decemberben három órán át, júniusban viszont 21 órán át süt a nap a településen. Ojmajakon, ahol egész éven át fagyott a föld, csupán az 1930-as évektől vált állandóan lakott várossá, azelőtt utazók átmeneti táborhelye volt. 1933. február 6-án mínusz 67,8 Celsius-fokot mértek Ojmajakonon.

 • Elhunyt Császár Ákos

  Szabó Dániel, 2017. december 15. péntek, 16:48

  Csütörtökön, 94 éves korában meghalt Császár Ákos matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja csütörtökön - írja az MTI.

  A Kossuth-díjas matematikus tudományos tevékenységének két fő területe a valós függvénytan és a topológia volt. Az 1940-es, 1950-es években írt valós függvénytani munkái kiemelkedő, ma már klasszikusnak számító eredményeket tartalmaznak. Az 1950-es évek végétől érdeklődése a topológia felé fordult, majd az általános topológia nemzetközileg elismert szaktekintélyévé vált - olvasható az MTA által kiadott életrajzban.

  Egyik legfontosabb eredménye volt, hogy megalkotta a szintopogén tér fogalmát, kidolgozta a szintopogén terek elméletét. Az általános topológia alapjairól szóló könyvét három nyelven adták ki. Nevét több matematikai fogalom, így a Császár-derivált és a Császár-poliéder is őrzi.

  Császár Ákost 1962-ben Akadémiai Díjjal, 1963-ban Kossuth-díjjal jutalmazták. 1983-ban Szele Tibor-emlékéremben, 1992-ben pedig az ELTE-emlékéremben részesült. 1994-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét, 1999-ben elnyerte az Arany János Közalapítvány a Tudományért nagydíját. 2008-ban ismeretterjesztői munkásságáért Szily Kálmán-emlékérmet kapott, míg 2009-ben elnyerte az Akadémiai Aranyérmet.

 • Meghalt Tapsi Hapsi atyja

  Szabó Dániel, 2017. december 15. péntek, 16:27

  Az animátor Wikipédiája szerint Bob Givens december 14-én, 99 évesen halt meg. Givens az 1930-as évek közepétől dolgozott rajzolóként, először a Walt Disney-nél, majd a Warner Brosnál. Amellett, hogy ő teremtette meg Tapsi Hapsi figuráját, dolgozott a Donald kacsán és rajzolt a Hófehérke és a hét törpében.

  Forrás: Alberto E. Rodriguez / Getty Images North America / AFP

  Givens egészen 2001-ig aktív volt. Chuck Jones barátja halálakor vonult vissza.

 • Fontos bejelentéseket tett a Gyed Maroz

  Komócsin Sándor, 2017. december 15. péntek, 15:47

  Az elmúlt hetek találgatásai után végre tiszta vizet öntött a pohárba politikai céljaival kapcsolatban a Gyed Maroz, a Mikulás orosz megfelelője – adta hírül a Moscow Times. A Gyed Maroz Oroszországban nem december elején, hanem az év végén, az ottani karácson idején látogatja meg a családokat - Sznyegurocskával, azaz Hópelyhecskével együtt, aki az európai krampusszal ellentétben egyfajta királykisasszony a Télapó oldalán –, ám már most sajtótájékoztatót tartott, hogy megossza a sajtómunkásokkal idei üzenetét.

  AFP PHOTO / Vyacheslav Oseledko

  Legfontosabb bejelentése az volt, hogy nem kíván indulni a 2018. március 18-ai oroszországi elnökválasztáson. Ez igen-igen jó hír annak a 23 jelentkezőnek, aki eddig bejelentette, hogy megméretteti magát a szavazáson. A Gyed Maroz emellett kitért az orosz-amerikai viszonyokra is, amelyek az elmúlt években nem voltak túl rózsásak. Az újságírók azt firtatták, milyen a kapcsolata ottani megfelelőjével, a Mikulással, azaz a Santa Clausszal.

  Santa és én nem vagyunk versenytársai egymásnak – kezdte a Gyed Maroz. (Szavait még a hivatalos állami hírügynökség, a RIA Novosztyi is közreadta.) Nagyon jó barátok vagyunk – folytatta –, gyakran találkozunk mesevilág lakóinak tanácskozásain.