új hír érkezett
 • A cinizmus netovábbja: uniós pénzből listázná a kormány a civileket

  Szabó Zsuzsanna, 2017. április 21. péntek, 12:02

  Az állami portált, ahová a civilek feketelistáját fel akarják tölteni, az EU pénzéből hozták létre - fedezte fel a K-Monitor blogja.

  A törvény egyebek mellett előirja, hogy a civil szervezeteknek be kell jelenteniük magukat, mint külföldről finanszírozott szervezet. Miután a nyilvántartó bíróság az egyesületet vagy alapítványt külföldről támogatott szervezetként rögzíti, megküldi az ügynöknek bélyegzett egyesületek és alapítványok adatait a Civil Információs Portál vezetéséért felelős miniszternek. A Civil Információs Portál vezetéséért felelős miniszter az adatokat ingyenesen elérhető módon haladéktalanul közzéteszi az e célra kialakított elektronikus felületen, az érintett szervezeteknek pedig fel kell tüntetniük a bélyeget minden, általuk szerkesztett kiadványban.

  A törvénytervezetet egyébként hivatalból a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Péterfalvi Attila is megvizsgálta és arra jutott, hogy bár egyet lehet érteni a javaslatban szereplő átláthatósági célokkal, de szélesíteni kellene az adatok közzétételére kötelezettek körét. Vagyis az adatvédelmi biztos szerint a független véleményformáló szerepkörben fellépő civil szervezetek esetében nemcsak a külföldről érkező finanszírozás átláthatósága lényeges, hanem a belföld is ezért felmerülhet, hogy a "külföldről támogatott szervezet" kategóriához hasonló módon nyilvánosságot kellene biztosítani a "gazdasági szereplő által finanszírozott szervezetekre", illetve "a kormányzat által támogatott szervezetekre" vagy "politikai párt által támogatott szervezetekre" vonatkozó információknak is.

  Ami viszont egészen bizarr, hogy az említett Civil Információs Portál, ahová a feketelistát vélhetően elhelyezik, az EU pénzéből készült - hívja fel a K-Monitor blogja. A portál fejlesztésére az EKOP 1.A.1-08/A-2009-0006-ból ment cirka 80 millió forint a fejlesztésre, először a KIM-től, majd az EMMI-től.

 • Az 1-es kategóriájú viharrá "szelídült" Ophelia hurrikán meglehetősen érdekes, néha apokaliptikus élményt nyújtó jelenségeket produkált nemcsak az Egyesült Királyságban, de például Franciaországban is. Clevelaeys, Lancashire környékén az egész települést hab borította el (lásd a lenti képen), amelyet a nagyon erős - az akár 160 kilométer/órás - szél a tengerből korbácsolt fel - írta az Independent.

   

  A viharrá "szelídült" Ophelia hurrikán trópusi levegőt és szaharai homokot, illetve a spanyolországi és portugáliai erdőtüzek füstjét és hamuját is hozta magával, amelynek hatásaként a Franciaország felett például besárgult az ég, ...

  Rennes, Nyugat-Franciaország (Fotó: AFP PHOTO/Marie DUFAY)

  ... Angila fölött pedig a Nap és az égbolt színe vörösre váltott.

  A London Eye és a Parlament épülete Londonban Ophelia érkezésekor 2017. október 16-án
  Fotó: AFP PHOTO/CHRIS J RATCLIFFE

  Az óránként 120-160 kilométeres erősségű széllökésekkel érkező trópusi vihar Írországban nagy károkat okozott: három halálos áldozata volt a természeti csapásnak, az ír és a brit hatóságok hétfő esti beszámolói szerint az Ír Köztársaságban 360 ezer, Észak-Írországban 1300, Walesben hozzávetőleg négyezer kereskedelmi és lakóingatlanban nem volt áram.

  Porthcawl, Dél-Wales, 2017. októtober 16.
  Fotó: AFP PHOTO/Geoff CADDICK

  Az Egyesült Államok légkörkutató hivatala, a NOAA 1851 óta íródó feljegyzései szerint az Oheliához hasonlóan erős, Európa felé tartó hurrikán még nem volt. Ophelia az Azori-szigetektől tartott a Brit-szigetek felé. Korábban a Nagy viharként emlegetett természeti csapás 1987. október 16-ának hajnalán tört be Nagy-Britanniába az Atlanti-óceánról, 180-200 kilométeres széllökésekkel. A vihar 18 halálos áldozatot, 15 millió kidöntött fát, több százezernyi elsodort háztetőt, több tízezer összetört járművet hagyott maga után. Nagy-Britanniában ez volt 1703 óta a legsúlyosabb időjárási katasztrófa.

 • Harvey Weinstein amerikai filmproducer szexuális zaklatási ügyével és Sárosdi Lilla színésznő nyilvánosságra hozott történetével kapcsolatban a fővárosi Katona József Színház közleményt jelentetett meg a Facebook-oldalán. A színház ebben elítéli a fizikai és verbális erőszak, a testi vagy lelki megalázás minden formáját. Ugyanakkor óva intenének mindenkit, hogy a napvilágra került szomorú eset alapján a magyar színházakat és a színházi élet egészét általánosságban elítélő következtetésre jussanak. A Katona több mint 30 éves fennállása alatt nem fordult elő zaklatási ügy, de ha ilyen eset tudomásunkra jut, természetesen nem maradhat következmények nélkül - olvasható a közleményben. A színház álláspontja itt olvasható el teljes terjedelmében.

  A Hollywoodban egyre nagyobb botránnyá érő Weinstein-ügy kapcsán Sárosdi Lilla a napokban írt arról a Facebook-oldalán, hogy 19 évesen egy színházi rendező zaklatta. A színésznő most a Borsnak azt mondta, hogy az eset nyilvánosságra hozása után az egyik neves rendező arra kérte: mondjon nevet is, mert a közvélemény azt hiheti, róla van szó. "Megmondtam neki, nem fogok nevet mondani. Ha egy magyar szakemberre ráillik, annak üzenem, nem magyarázkodni kell, hanem szolidárisnak lenni, ahogy Ja­nisch Attila filmrendező egyetemi tanár azonnal reagált: elhatárolódott és elítélte az ilyen és ehhez hasonló hatalmi visszaéléseket" - nyilatkozta Sárosdi a lapnak. 

  Forrás: Pixabay

   

 • Csaknem egy hónappal a Maria hurrikán pusztítása után - amikor tönkrement a csatorna-, és az ivóvízhálózat - szennyvíz ömlik a folyókba, patakokba, víztározókba, s az emberek kénytelenek a szennyezett folyókban mosni és mosakodni, sokan pedig isznak is ebből a vízből - derült ki a CBS amerikai televízió hétfő esti műsorából, valamint több napilap tudósításából is az MTI szerint.

  Több százezer ember van még mindig tiszta vezetékes víz nélkül, a sziget 51 víztisztító berendezése közül 20 változatlanul működésképtelen. Az egészségügyi hatóságok egyre jobban aggódnak a fertőzések és a betegségek veszélye miatt. 

  Toa Baja, Puerto Rico, Fotó: AFP PHOTO/Ricardo ARDUENGO

  A szövetségi környezetvédelmi ügynökség (EPA) tisztségviselői még mindig nem tudtak átvizsgálni öt veszélyeshulladék-lerakót, ahol kezelésre váró rendkívül veszélyes és fokozottan fertőző ipari hulladékot tárolnak. 

  "Jó lenne, ha még több forrás állna rendelkezésünkre a munkához" - mondta Catherine McCabe, az EPA regionális helyettes vezetője, hozzátéve, hogy a hatóság már régebben elrendelte a sziget mintegy tucatnyi veszélyeshulladék-lerakójának lezárását. Puerto Rico kormányzata az anyagi nehézségekre hivatkozva nem tette ezt meg, így most valamennyi hulladéklerakó nyitva van, veszélyeztetve a környezetet és az emberek egészségét. 

  Puerto Rico egészségügyi hatóságai arra kérték a lakosokat, hogy az ihatónak minősített vizet is inkább forralják fel fogyasztás előtt, és a nyílt vizeket - tavakat és folyókat - pedig feltétlenül kerüljék el. Az elmúlt napokban ugyanis leptospirózis-járvány ütötte fel a fejét. A baktériumfertőzés rágcsálókkal és fertőzött vízzel terjed.