új hír érkezett
 • Ki nem találja, milyen eseményt rendeztek Dániában

  Dzindzisz Sztefan, 2017. augusztus 4. péntek, 14:08

  Az elmúlt héten rendezték meg a dániai Bakkenben a Nyári Mikulások Világkongresszusát, amelyen részt vett a magyar Mikulás is, aki Pécsről érkezett a Koppenhága melletti kisvárosba.

  Az egy héten át tartó eseményen a világ számos országából érkeztek mikulások, akik felvonultak a város főutcáján, ajándékokat osztogatva játszottak a gyerekekkel a városka vidámparkjában, vagy együtt mártóztak meg a sós tengerben. 

  A rendezvényt egy bizonyos "Tribini professzor" álmodta meg, s hívta életre 1957-ben. Az esemény legfőbb érdekessége számunkra az, hogy Magyarország idén képviseltette magát először a találkozón-, sőt, Közép-Európából eddig még nem kerekedett fel Mikulás Dániába.

 • Augusztusban haladékot kapott a Föld

  Szabó Dániel, 2017. szeptember 20. szerda, 19:46

  A felhős és hűvösebb augusztus féken tartotta idén az északi-sarki tengeri jég nyári olvadását, és bár a nyári tengeri jég kiterjedése idén is kisebb volt az átlagosnál, amerikai adatok szerint a nyolcadik legkisebb nyári minimumot mérték a műholdak - írja az MTI.

  Forrás: Pixabay.com

  Az amerikai Nemzeti Hó- és Jégadatközpont közlése szerint szeptember 13-án mérték az északi-sarki jég ez évi legkisebb nyári kiterjedését, 4,64 millió négyzetkilométert. Ez annak fényében megnyugtató, hogy idén márciusban a műholdas mérések a valaha mért téli legkisebb jég kiterjedését mutatták ki az Északi-sark térségében, 14,4 millió kilométert. Még júliusban is úgy tűnt, hogy a nyári jégkiterjedés is közel lesz a 2012-es rekord alacsony szinthez, de az átlagosnál hűvösebb és felhősebb augusztus az olvadást megfékezte. 

  Az Északi-sark körüli tengeri jég zsugorodása jelzi leglátványosabban a klímaváltozást az elmúlt évtizedekben. Klímakutatók arra figyelmeztettek, hogy ha változatlan ütemben folytatódik a károsanyag-kibocsátás, 2050-re eltűnhet a tengeri jég az Arktiszon.

 • Vadnai Benjámin minden idők legjobb magyar szereplését produkálva 17. helyen végzett a 147 fős mezőnyben a vitorlázók Laser hajóosztályának világbajnokságán. Az eredménnyel a jövő évi, aarhusi vb-n olimpiai kvótát szerezne - írja a hunsail.hu híre alapján az MTI.

  A 21 éves Vadnai Benjámin a Splitben rendezett viadalon az első hat futamban kiegyensúlyozottan vitorlázott, kétszer ért be a hetedik helyen, s a legrosszabb - végül kiejtett - eredménye a 25. volt. Ezt követően a legjobbakat felvonultató Arany csoportban négy futamot rendeztek, ezeken 8., 15., 10. és 13. pozícióban ért célba, így végül összesítésben a 17. helyet szerezte meg. Vadnai előtt korábban egyetlen magyar sem tudott a legjobb húszban végezni világbajnokságon ebben a hajóosztályban.


 • A Fővárosi Ítélőtábla mai jogerős ítéletében kimondta, hogy Habony Árpád közszereplőnek minősül. A miniszterelnök tanácsadója korábban azt sérelmezte, hogy a Jobbik - a Fidesz-KDNP által már betiltott - plakátjain szerepelt Orbán Viktorral, Rogán Antallal és Mészáros Lőrinccel egy társaságban. Habony a Jobbik ellen indított perét első fokon is elveszítette - írta közleményében Jakab Péter, a Jobbik szóvivője.

  Napi.hu/Szabó Dániel