új hír érkezett
 • Magyar siker az osztrák sztrádatenderen

  Domokos Erika, 2017. október 6. péntek, 15:02

  Egyedüli külföldi pályázóként a Salisbury Kft. nyerte meg az osztrák állami autópálya-építtető és üzemeltető ASFINAG régészeti tenderét - adta hírül a nyertes magyar vállalkozás. A Bécs-Brno között épülő A5-ös autópálya az osztrák fővárost fogja összekötni a cseh határral, csehországi meghosszabbítása az R25-ös autóút lesz. A magyar szakemberek az építkezés harmadik ütemébe, a 9 kilométeres, Poysbrunntól az osztrák államhatárig épülő szakasz munkálataiba kapcsolódhatnak be. A régészek fő fókusza Drasenhofen település térségére koncentrálódik: két lelőhelyen 20 ezer négyzetméteren végeznek majd feltárást. Emellett másik két területen – összesen 55 ezer négyzetméteren – régészeti megfigyelés és megelőző feltárás lesz a magyar cég feladata. A munkálatokban tucatnyi régész és szakember vesz részt – mindannyian a Salisbury Kft. munkatársai.

  „Az osztrák régészeti előírásoknak megfelelően 2016 novemberében és decemberében a területen már végeztek próbafeltárást. A legérdekesebb előkerült lelet akkor egy mammutagyar volt. Ebből, illetve a környezetében talált további leletek alapján valószínűsíthető, hogy a felső-paleolitikum vadászainak hagyatékát fogjuk feltárni” – mondta Hoffmann József, a Salisbury Kft. ügyvezetője.

  Az épülő M4-es autópálya nyomvonalán zajló régészeti feltárás Berettyóújfalu térségében 2015. június 1-jén. A Salisbury Kft. régészei egy kétszáz sírból álló gepida temetőt tártak fel. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
 • A Vlagyimir Putyin iránti rajongás új szintre emelkedett azzal a kiállítással, amelynek festményein emberfeletti képességekkel megáldott, szuperhősként ábrázolják minden oroszok államfőjét – derül ki a Moscow Times cikkéből. A moszkvai UMAM galériában január 15-éig tekinthető meg a SUPERPUTIN tárlat, amelynek egyetlen képe sem született megrendelésre. Mindegyik mű alkotója szabadon szárnyaló fantáziájának eredménye. Putyin látható római császárként, télapóként, medvén lovagló lovagként, olimpiai bajnokként, ölében párduccal, illetve lovat vagy kiskutyát dédelgető férfiként. (Ide kattintva láthat válogatást a művekből.)

  A kiállítás szervezői arra kérték a harminc művészt, hogy próbálják megjeleníteni Vlagyimir Putyin különleges népszerűségét. Az alkotások mottója így szólt: Hogyan látják általában az elnököt az emberek. A tárlat modern szuperhősként tálalja Putyint, akinek adottságait a szuperképességek, illetve a szupererő jelzőkkel jellemezhetjük. Egy 22 éves diák fellelkesülve a látottakon bejelentette, hogy adományokból újabb kiállítást akar rendezni Putyinról februárban. Hárommillió rubelre (13,5 millió forint) lenne szüksége – jelenleg 200-nál tart.

  Putyin a napokban jelentette be, hogy indul a 2018. márciusi elnökválasztáson negyedik megbízatásának elnyeréséréért. A Nyizsnij Novgorod-i autógyártó üzemben, ahol nyilvánosságra hozta szándékát dörgő taps és üdvrivalgás fogadta a hírt. Senki sem kételkedik abban, hogy az ujjongás a népakaratot tükrözte, azaz Putyin simán nyerni fog a szavazáson.

 • Itt a Jurassic World előzetese

  Szász Péter, 2017. december 8. péntek, 11:45

  Megjelent a Jurassic World: Fallen Kingdom első előzetese.

  A film 2018-ban érkezik Bryce Dallas Howard, Chris Pratt és Jeff Goldblum szereplésével.

  Ez lesz az 5. Jurassic Park film, elődje a 2015-ös Jurassic World óriási siker volt a mozikban.

  Az IMDb szerint a filmet 2018 június 7-én mutatják be a magyar mozikban.

 • Megmentenék a Macskafogót

  Szász Péter, 2017. december 8. péntek, 10:24

  Gyűjtés indult az 1986-ban bemutatott Macskafogó című rajzfilm megmentésért, és az alkotók támogatásáért - írja az Index.hu.

  A Ternovszky Béla rendezte és a közelmúltban elhunyt Nepp József írta kultikus rajzfilm felújításához a film rajongói ötmillió forintot szeretnének összegyűjteni.

  Az eredeti kópia az elmúlt évtizedekben karcos, fakó és szemcsés lett. Ezen a negatív filmen kívül pedig csak gyengébb minőségű pozitív filmkópiák, valamint VHS és DVD másolatok léteznek, írják a szervezők.

  Két évvel ezelőtt a munkát egyébként már elkezdték, akkor 195 ezer darab kockát szkenneltek be egyesével, megtisztították és az eredeti képi világhoz hűen újraszínezték.

  Poroszlay Kristóf Grabowski szerepében játszik a Macskafogó musicaljének próbáján.
   MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely