új hír érkezett
 • Felavatták Göncz Árpád mellszobrát Óbudán

  Domokos Erika, 2017. október 6. péntek, 18:22

  Felavatták Göncz Árpád néhai köztársasági elnök mellszobrát a főváros III. kerületében az Óbudai Egyetem parkban - számolt be az MTI. Az eseményen Gönczöl Katalin volt ombudsman azt mondta: a szoborhoz eljöhetnek az új generációnak azok a nemesebb lelkű képviselői, akik hitet, erőt, bátorságot akarnak meríteni a Göncz Árpád által töretlenül képviselt értékekből. Úgy folytatta: mostantól várjuk ide a Göncz Árpádhoz hasonló, "a nemzet szolgálatára kész, szelíd, szerény, de nagyon céltudatos" új politikai nemzedéket.

  Göncz Árpád egykori Bécsi úti lakóhelye közelében áll a szobor, amely Jovánovics György Kossuth-díjas szobrászművész alkotása - mondta Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumának elnöke. A szobor elkészültéhez hozzájárultak civilek, magánszemélyek és a III. kerületi önkormányzat is.

  MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
 • Elutasította a bíróság hétfőn azt az apasági keresetet, amelyet a 61 éves Pilar Abel indított, azt állítva, hogy biológiai apja Salvador Dalí - akinek nincs törvényes leszármazottja - világhírű festőművész volt - számolt be az MTI.

  A dns-vizsgálatok ugyanis nem igazolták a rokonságot. A bíróság egyúttal kötelezte az asszonyt az eljárás költségeinek megtérítésére. A határozat ellen Pilar Abel fellebbezéssel élhet.

  Az apasági per óriási botrányt kavart Spanyolországban. Nagy médiaérdeklődés közepette július 21-én nyitották fel a 28 évvel ezelőtt elhunyt művész kriptáját, hogy mintát vegyenek a vizsgálatokhoz. A figuerasi Pilar Abel tíz éve állítja magáról, hogy ő Salvador Dalí törvénytelen lánya, aki a művész egy házasságon kívüli kapcsolatából született. A nő 2015-ben fordult a bírósághoz.

  Forrás: Pixabay.com
 • Kedden vetítik először a Kondor Vilmos sikeres bűnügyi regényéből készült Budapest Noir című filmet Kolovratnik Krisztián és Tenki Réka főszereplésével az 53. Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon - adta hírül a Magyar Nemzeti Filmalap. A fesztivál programjában négy, Filmalap támogatással készült magyar alkotás látható. Antal Nimród A Viszkis-t, Török Ferenc az 1945-öt, Mészáros Márta az Aurora Borealis-t mutatja be személyesen a fesztivál közönségének.

  Az 1936 Budapestjén játszódó Budapest Noir könyv 2008-ban a hazai irodalmi élet egyik meglepetése volt, nagy kritikai- és közönségsikert aratott. Azóta világszerte számos nyelven megjelent, Amerikában a Harper Collins kiadásában. A főhőse Gordon Zsigmond, a kiábrándult bűnügyi újságíró, aki egy brutálisan meggyilkolt fiatal lány halála után nyomoz a harmincas években. A könyvből készült film rendezője Gárdos Éva, az operatőre Ragályi Elemér. A gyártását 897 millió forinttal támogatta a Filmalap. A magyar mozikban november 2-tól látható a film.

  Forrás: Filmalap/Pioneer Pictures
 • Ekkor temetik Aradszky Lászlót

  Szepesi Anita, 2017. október 16. hétfő, 12:59

  A 82 éves korában elhunyt Aradszky László táncdalénekes temetési szertartását 2017. október 28-án szombaton tartják a Szent István Bazilikában - írta a Bors a család közlésére hivatkozva.

  Az esemény menete a következő lesz:

  12-15 óra között a rajongók róhatják le kegyeletüket a Bazilikában (nyilvános),
  15-16 óra között kerül sor az egyházi gyászszertartás megtartására a Bazilikában (nyilvános),
  16-17 óra között helyezik el az urnát a Bazilika altemplomában (zártkörű).

  A család arra kér mindenkit, hogy koszorút ne, legfeljebb egy szál virágot (ha lehet, sárga liliomot) hozzon.


  MTI Fotó/Zih Zsolt