új hír érkezett
 • Ezt nézze meg! A víz alatti kerteké a jövő?

  Domokos Erika, 2017. november 10. péntek, 12:30

  Az első víz alatti kertet már megépítették, és meglepően hatékonyan működik - írja a Szántóvető blog a nemosgarden.com-ra hivatkozva. Naponta 30-35 ezer hektár termékeny talaj tűnik el bolygónkról az ember által is okozott természeti hatások (aszály, sivatagosodás, erózió, árvizek) miatt. Ha elfogy a föld, növénytermesztésre akár a tengerek, óceánok, nagyobb tavak mélye is alkalmas lehet. Így gondolja az olasz Sergio Gamberini is, aki 2012-ben két nagy hobbija, a búvárkodás és a kertészkedés egyesítésével ötlötte ki projektjét. A Nemo kertjének nevezett vállalkozás mindössze néhány átlátszó, levegővel töltött ballonnal indult, ezeket horgonyozták le a víz fenekére. A belsejükbe magokkal teleültetett cserepeket helyeztek el, és hamarosan megtörtént a csoda: a növények kikeltek és fejlődni kezdtek - olvasható a blogon.

  Forrás: nemosgarden.com

  Nemo kertje ma már nem csupán fantáziadús ötlet, hiszen az észak-olaszországi Savona közelében, a Noli-öböl mélyén évek óta működik a 100 négyzetméter kiterjedésű kísérleti telep. A módszer elsősorban a zöldségtermesztés megreformálására volna alkalmas. Az állandó hőmérséklet és a természetes párolgás tökéletes üvegházi környezetet teremt. A világszerte felhasznált édesvíz 70 százalékát jelenleg a mezőgazdaság fogyasztja el - az új megoldás révén viszont a bőségesen rendelkezésre álló sós vizet fordítanánk (sótalanítást követően) öntözésre. A tenger mélyén az aszályok vagy áradások sem sújtanák a termést. A zárt rendszerekben nincsenek kórokozók, kártevők, ezért vegyszereket sem kell használni a termesztés során. A projekt honlapját itt találja.

 • Kávézaccal is mennének a londoni buszok

  Szepesi Anita, 2017. november 20. hétfő, 15:23

  Kávézacc hajthat londoni buszokat - írja az MTI-re hivatkozva a 444.hu. A londoni tömegközlekedés bioüzemanyagokkal való támogatásának célja, hogy csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást és hogy az élelmiszeriparban használt olajból készült üzemanyagot teszteljenek. A kávéházláncolatok és instant kávét készítő gyárak hulladékából származó zaccot összegyűjtik, kiszárítják és kávéolajat nyernek ki belőle.

  Eddig hatezer liter kávéolajat állítottak elő, ebből egy évig járhat egy londoni busz.

 • Kabinos drótkötélpályát tervez a Siratófalhoz a jeruzsálemi városháza. A drótkötélpályán hetvenhárom, egyenként 10-személyes kocsi haladna a Siratófal melletti Szemét-kapunál tervezett végállomáshoz, ami lehetővé tenné, hogy csúcsforgalomban óránként akár háromezer utast is szállítsanak - írja az MTI a Háárec című újság honlapjára hivatkozva.

  A Jeruzsálem fejlesztésére életre hívott hatóság, a turisztikai minisztérium és a jeruzsálemi városháza közösen, sürgősségi eljárással próbálja megvalósítani az elképzelést, amelyet politikai és környezetvédelmi okokból is támadnak Izraelben.

  Politikai ellenzői szerint a régi vasútállomástól induló járművek a nemzetközi törvények szerint megszállt területnek minősülő, 1967 előtt Jordánia területén lévő óváros felé haladnának Kelet-Jeruzsálemben, noha a nemzetközi jog tiltja a megszállt területeken történő építkezéseket.

  Környezetvédelmi ellenzői szerint a drótkötélpályás kocsik megjelenése rontaná a városképet, mert Disneyland-szerűvé változtatnák a szent helyek környékét, és a 15 betonoszlop - köztük 26 méteresek - elcsúfítanák a környezetet.

  Kép forrása:MTI/EPA/Abir Szultan

 • Meghalt Charles Manson

  Szepesi Anita, 2017. november 20. hétfő, 10:00

  Vasárnap este meghalt a hírhedten brutális Sharon Tate-gyilkosság kitervelője és irányítója, a több más véres, holliwoody mészárlásért is felelős egykori szektavezér, Charles Manson - írta az Index. Amerika leghírhedtebb gyilkosa 83 éves volt, 1971 óta ült börtönben.

  Manson 1969. decemberében, brutális módon ölte meg az akkor  8 hónapos terhes Sharon Tate színésznőt és családját. Ámokfutása nem volt előzmény nélküli: a hírek szerint már gyermekkorában agresszív és manipulatív volt, már első osztályban rávette osztálytársait arra, hogy támadják meg azokat a gyerekeket, akit ő nem bírt, s 13 éves korától már rabolt, autót lopott.