Létezik egy teória, ami kimondja, hogy amennyiben AFC-ből kerül ki a Super Bowl győztese, úgy a tárgyévben esés, míg ha az NFC-ből kerül ki a győztes, úgy emelkedés lesz a jellemző az elkövetkező év során. Az indikátort nem meglepően Super Bowl teóriának hívják és érdekessége, hogy historikus adatok alapján csaknem 80 százalékos az indikátor helyessége.

Idén február 3-án kerül megrendezésre a Super Bowl a Baltimore Ravens és a San Francisco 49ers között. Az elmélet alapján, ha az NFC-s 49ers nyer, úgy az emelkedés lesz a jellemző, de ha az AFC-ből a Ravens kerül ki győztesként, úgy a medve fogja uralni a piacokat. Egy széleskörű internetes felmérés alapján a szurkolók többsége a San Francisco győzelmére voksol, tehát amennyiben helyes a teória és bejönnek a szurkolói várakozások, úgy 2013-ban az emelkedés lehet a jellemző. Sokan csak városi legendának vélik az indikátort, azonban a fent említett 80 százalékos hatékonyságot, bármelyik guru és elemző megirigyelheti. Igaz, ehhez hozzátartozik, hogy 2008-ban a Giants győzelme után emelkedésnek kellett volna következnie, de a részvénypiacok egyik legnagyobb esése következett.

A Super Bowl sok egyéb gazdasági vonatkozásából még érdemes megemlíteni, hogy a szurkolók előszeretettel fogyasztanak meccsnézés közben csirkeszárnyat, chips-et illetve sört. Egy tanulmány szerint az amerikai éves sörfogyasztás 3 százaléka kapcsolható a Super Bowl vasárnapjához. Ez alapján érdemes lehet e termékeket gyártó vállalatok részvényeit bevásárolni, mert a sporthétvége következtében jelentős bevételre tesznek szert.

Amerika legnézettebb sporteseménye közben idén 30 másodperc reklám 3,8 millió dollár. Idén is főleg a mindenki által ismert nagyvállalatoknak sikerült kifizetni ezt az elképesztően magas összeget. A Coca Cola, a Budweiser, és még sorolni lehetne a vállalatokat, de miért is éri meg nekik ez a reklám? A válasz mindenképpen abban rejlik, hogy több mint 100 millió ember látja egyszerre a hirdetést, így nő egyrészt a termékek fogyasztása, másrészt zajlik a márkaépítés.

Ha a Super Bowl vonatkozásában is szeretné befektetéseit menedzselni, regisztráljon jobb oldalon fenn, adatai megadásával.

 

Vogel András, Solar Capital