Ha jobban megvizsgáljuk, akkor a grafikonon jól látszik, hogy a 2008-as csúcs óta a földgáz árfolyama jelentősen visszaesett. Elemzők már 2009 és 2012 elején is a földgázpiac összeomlásáról beszéltek, azonban 2 dollár alól is vissza tudott kapaszkodni a jegyzés és most a 4 dolláros szint közelében mozog.

Hosszútávú földgáz grafikon
Kép: Solar Capital

Az elmúlt hónapok mozgásából jól kivehető, hogy valami változás történt a piacon, hiszen csaknem 30 százalékot drágult az utolsó 30 napban az árfolyam. Ez két okra vezethető vissza. Egyrészt a kitermelési adatok rosszabbak lettek, ami a kínálati oldal zsugorodását jelenti. A másik indok az energiapiac általános drágulására vezethető vissza. Az amerikai benzin ára folyamatosan emelkedik, ami a fogyasztókat fokozatosan a gázra történő átállásra sarkallja, ami a kereslet emelkedését jelenti.

Rövidtávú földgáz grafikon
Kép: Solar Capital

Összességében tehát a kínálati oldal csökkenése melletti keresletnövekedést tapasztalhatunk. Amennyiben a földgáz ára tovább emelkedne, úgy érdemes lehet a kitermelő vállalatok részvényeit megvenni és a közműcégek részvényeit shortolni.

A földgáz esetében, ha sikerül átlépni a 4 dolláros szintet, úgy technikailag az 5 dollár jelenthetne megállót. Ezt az esetleges jövőbeli emelkedést egy 4 dolláros call opció vásárlással lehetne a leghatékonyabban megkereskedni. Amennyiben felkeltettük érdeklődését, regisztráljon jobb oldalon fenn és kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot.

Vogel András, Solar Capital