Az elmúlt év legizgalmasabb árupiaci termékeit a gabonák között találjuk. A meleg, és a rendkívül csapadékmentes időjárás globálisan jellemző volt. Ezért az alapvetően magas készletvárakozásokat nem hozták a tényadatok és ennek következtében akár 40-50 százalékos emelkedést is láthattunk a szója, a kukorica, és a búza tekintetében az év során.

Bár megvolt a csúcsokhoz képesti 10- 20 százalékos visszaesés az év végére, historikusan nézve így is magas árszinteken stabilizálódva vártuk az idei évet és az első prognózisokat.
Az amerikai mezőgazdasági minisztérium jelentései eddig kifejezetten jó termésminőséget és mennyiséget vetítenek előre az idén.

A várakozások szerint még ebben az évben megtriplázódnak az amerikai kukorica készletek és a búza esetén is jelentős bővülést áraz a piac. Az árak ennek megfelelően erősen lefele tendálnak.
Bár a tavalyi időjárási problémák miatt az Oroszország és Ukrajna nagyobb szeletét kapott a globális gabonakereskedelemben, továbbra is USA a legjelentősebb exportőr.

Az amerikai gabona összességében pozitív kilátásai nyugodtabb időszakot hozhatnak az árakban idén, de mindenképp érdemes figyelemmel kísérni a legfontosabb exportáló országok időjárási kilátásait és a helyi viszonyokat.

A feszültség az árakban továbbra is kézzelfogható. A brazil kikötői munkások sztrájkja rögtön hatalmas hisztériához vezetett a szója piacon a múlt hét végén.

A kínaiak a tavaly Dél-Amerikából rendelt szóját, az idén az USA-ból importálnák, ami szintén okozhat rövid ideig heves ármozgást.

Alapvetően nyugodt enyhén csökkenő árakkal számolhatunk az év első felében, amíg az időjárás kegyes a földekhez globálisan.

 

Solar Capital