Az elmúlt évek folyamatosan jó termésének köszönhetően fél áron lehet megvásárolni a cukrot a 2011-es csúcsokhoz képest. Az idei évben azonban már a kedvező brazil hírek ellenére nem tudott jelentősen mérséklődni az árfolyam. A piac a következő évekre is beárazta már a jó termést, melyet alátámaszt, hogy a különböző alapok jelentős méretű eladási pozíciókban ülnek. A kedvező terméseredményeket azonban még nem érdemes készpénznek venni. Amennyiben akár az idő végett az aratást nem tudják időben elkezdeni, a malmok feldolgozási kapacitása végett a jó termés jelentős része kárba veszhet. A konszenzus jelenleg 600 millió tonnás cukortermést áraz be Brazíliában, míg a Deutsche Bank elemzői szerint nem kizárt, hogy mindössze 580 millió tonnás eredménnyel zárja az évet a cukornád legnagyobb termelője.

Azonban nem csak a kínálati oldalon történhetnek meglepetések ám az idei évben etanol készítésre is jelentősen nőhet a cukor felhasználása. Az úgynevezett Pis-Cofins adó eltörlésével már gazdaságosabb lehet a termelőknek a termést etanol készítésre értékesíteniük. És minél magasabbak a benzinárak annál több cukornádat használhatnak bioüzemanyag készítésére. Egyes kimutatások szerint 18.40 cent alatt már gazdaságosabb a termést üzemanyag készítésére fordítani.

Ennek is köszönhető talán, hogy a Deutsche Bank is átállt ennél az árupiaci terméknél a vételi oldalra 20 cent feletti célárat meghatározva év végére amely 20 százalék feletti hozammal kecsegtethet az idei évre.
A Deutsche Bank mellett már a Commerzbank és a Phillip Futures részéről is jöttek ki olyan elemzések melyek ezeken a szinteken igen vonzónak tartják a cukornádat befektetésnek.

Az ár historikusan biztosan alacsony szinten van így a kockázatok vételi pozíció felvételére igen alacsonyak, míg amennyiben beigazolódnak a várakozásaink, jelentős hozamot lehet elérni vételi pozíciók felvételével.

 

Hont András, Solar Capital