2012-es éves összefoglaló

A jó teljesítményhez 2012-ben az kellett, hogy az év elején januárban az árfolyam a 320-as jegyzés környékén alakuljon az euróval szemben. Ezek után, kisebb kilengésekkel, de végül a forint ereje leküzdötte az euró-forint keresztet a 280-285-ös szinthez, de a kurzus járt 276-os szinteken is. Az év tulajdonképpen arról szólt, hogy a kormány megállapodik-e az IMF-fel. Amikor a befektetők a kommunikációból azt érzékelhették, hogy a megállapodás már a közelben van, akkor a forint ereje életre kelt, amikor az ellenkezője érződött a médiából, akkor pedig gyengült az árfolyam.

EUR/HUF 2012-es árfolyam
Kép: Solar Capital

A másik forint árfolyamát alakító tényező az a nemzetközi hangulat volt. Az eurozónás, és az amerikai problémák idén is kihatottak a forint árfolyamára, bár nem olyan mértékben, mint ahogyan a külföldi devizák és tőzsdék tekintetében érezhető volt.

Lehet, hogy elhamarkodott éves összefoglalóról írni még, hiszen a múlt hét folyamán jelentős gyengülésnek indult a forint, és habár itthon a tőzsdék szünetelnek, de állítólag a nemzetközi hangulat hatására a forint tovább gyengült. Az árfolyam ma délben már átlépte a 293-as szintet is, ami több mint fél éve nem látott jegyzés.

2013-as prognózis

Véleményem szerint 2013-ban is az IMF-fel kapcsolatos huzavona lesz az egyik meghatározó tényező. Amennyiben végre sikerülne tető alá hozni a védőhálóról szóló megállapodást, úgy a forint ismét erőre kaphat. Ezt az is elősegíti, hogy egyre jobban közeledünk a választásokhoz, és a jövő évi megegyezés az egyik legjobb kampány lehetne a kormánynak.

Regisztráljon további információkért

Ha még nincs kereskedési számlája, vagy ha már van, de szélesebb termékpalettával és minőségi kiszolgálással szeretne találkozni, várjuk jelentkezését és felvesszük önnel a kapcsolatot. Jelentkezni jobb oldalon tud az adatai megadásával.

A másik jelentős befolyásoló tényező a nemzetközi hangulat lehet. Ha a külföldi hangulat tovább romlik, úgy elképzelhető, hogy a külföldi alapok realizálják a forinton a nyereségeiket és új feltörekvő piacok után néznek.

A harmadik lehetséges befolyásoló tényező, az a túlzottdeficit-eljárás. Magyarország ellen 2004 óta folyik deficiteljárás, azonban akár pozitív, akár negatívirányba változik a megítélés az országgal kapcsolatban ennek befolyásoló hatása lehet a forintra nézve. Jobb megítélés esetén, amit a mostani felminősítés is bizonyít, akár meg is szüntethetik az eljárást, míg rosszabb megítélés esetén súlyosbodhat, és akár pályázati pénzeket is megvonhat tőlünk az Európai Unió.

Vogel András, Solar Capital