Tegnap folytatták az uniós tanácskozást a pénzügyi vezetők. Terítéken az olasz választások, spanyol korrupciós botrány. Ezek mellett szó esett arról is, hogy Irán nem akar engedni a nyomásnak és nem adja fel a folyamatban lévő atomprogramját. Ennek ellenére 0.9 százalékkal esett tegnap a Brent olaj. A 117.57-es elszámolóárral így a pénteki záráshoz képest 1.33 dollárral került lejjebb egy nap alatt. Ezzel a teljesítményével a Brent-WTI spread a visszafordulni látszik a több hónapja nem látott, 2013 legszélesebb záróértékéről, a 23.18 dolláros árfolyamkülönbségről. 2013 február 11-én több, mint 2 dollárt szűkült a spread, aminek feltehetően sok spekuláns örül most.

Több londoni elemző szerint ez csupán átmeneti szünet lehet. Sokan úgy vélik, hogy a globális GDP várakozások alapján, ha a kínálati oldalon nem történik növekedés, akkor 2013 második felében elérheti a Brent olaj a 130 dolláros árfolyamot is. Ennek megfelelően az elmúlt héten nagyjából 6.9 százalékkal növekedett a nyitott long pozíciók száma az európai tőzsdén. Ezzel 2011 januárja óta nem látott mennyiségben spekulálnak Brent árfolyam emelkedésre. Ezzel szemben a legfrissebb tőzsdei adatok a WTI olajban ehhez képest más irányt mutatnak. A nagy intézményi spekulánsok és hedge-fund managerek csökkentették a WTI-ben a nettó nyitott long pozíciók számák.

Brent- Crude spread
Kép: Solar Capital


Mindezek összességét figyelembe véve talán nem is meglepő, hogy a márciusi határidős Brent-WTI spread tágulni tudott 9 nap alatt több mint 6 dollárt.
Amennyiben érdeklődik a téma iránt és szeretné testközelből beavatkozni az eseményekbe, regisztráljon jobb oldalt.

Horváth Dávid, Solar Capital