Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Most írta alá azt az együttműködési megállapodást Varga Mihály a kormányzat más szereplőivel, valamint Zalaegerszeg polgármesterével, a Magyar Telekom vezetőivel és az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezető igazgatójával, amelynek révén Zalaegerszegen indul el az 5G mobilhálózat magyarországi kísérleti fejlesztése.

Deutsch Tamás, a Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos szerint az 5G hálózat "mindannyiunk személyes életét befolyásolni fogja". A szupergyors internet elterjesztését szolgáló programok mellett - amelyek az uniós céldátum előtt két évvel, már 2018 végére megvalósulnak -, az itt működő szolgáltatóknak köszönhetően a magyar 4G hálózat már tavaly is a világ harmadik legfejlettebb hálózatának számított.

A zalaegerszegi járműipari tesztpályához és a Smart City, vagyis okosváros programhoz kapcsolódó 5G-s fejlesztés olyan adatátviteli gyorsaságot és teljesen új alkalmazási lehetőségeket kínál, amivel Magyarország a világméretű szabványosítást is befolyásolni tudja. Az a cél, hogy a 2020-as évekre a világon az első olyan országok közé tartozzon Magyarország, ahol ezt a technológiát alkalmazzák.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár, a zalaegerszegi járműipari tesztpálya kormánybiztosa (képünkön) elmondta, a 2018-as költségvetésben mintegy 120 milliárd forinttal többet fordítanak a felsőoktatásra, ebből 15 milliárdos keret kutatási támogatást szolgál.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója szerint nemcsak az önvezető autók miatt fontos az infokommunikációs fejlesztés, mivel ez egy tovagyűrűző technológia lesz, s az ebből adódó gazdasági növekedést azok tudják majd kihasználni, akik az elsők lesznek. Meglátása szerint Magyarországnak a világon is egyedülálló lehetősége van az 5G-s hálózat és a járműipari tesztpálya fejlesztésében, mert ilyen elképzelések legfeljebb 6-8 helyen születtek eddig a világban - írta az MTI.

Ősszel kezdődik a közel 170 milliárd forintos beruházással megvalósuló R76-os, kétszer kétsávos "okos" gyorsforgalmi út építése Zalaegerszeg és az M7-es autópálya között, érintve a sármelléki nemzetközi repülőteret - mondta Balaicz Zoltán polgármester. A Modern városok program keretében pedig logisztikai központ és konténerterminál épül a városban, kihasználva a koperi nemzetközi tengeri kikötő közelségét, az onnan Zalaegerszegre vezető nemzetközi vasúti korridort.