Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ajánlatkérő Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) tette közzé a Közbeszerzési Értesítőben a tárgyalásos eljárás eredményét. A kiírás két részből állt, az első a hangalapú szolgáltatást tartalmazta nettó 5 milliárd forinttal, ezt nyerte el egyedül a Telekom.

Az adattovábbítást tartalmazó második részt viszont együtt nyerte a Telekom, a Vodafone és a Telenor - az arányokat nem tartalmazza a közlemény. Mindkét részben a Magyar Telekom Távközlési Nyrt. által bevont alvállalkozó a T-Systems Magyarország Zrt.

A KEF mindkét részre február 6-án kötötte meg a szerződést.

Kitört a háború

A Napi.hu-val február 6-án közölte a Magyar Telekom Nyrt., hogy ő nyerte meg a KEF mobil távközlési szolgáltatások központosított közbeszerzési eljárásának keretében a "kormányzati hangalapú csomagok" biztosítására kiírt tendert. A szerződéskötést követő 39 hónapban a Magyar Telekom és leányvállalata, a T-Systems Magyarország Zrt. látja el a teljes érintett kört, vagyis a kormányzati szervezeteket és a rendszerhez önként csatlakozó intézményeket (önkormányzatokat, intézményfenntartókat, bíróságokat) alapvetően mobil hang és hozzá kapcsolódó mobil internet szolgáltatással.

A közlemény után kitört a vita, mivel a KEF kizárta a versenyből a Vodafone-t, azzal az indokkal, hogy irreálisan alacsony a megajánlott ára. Erre a Vodafone előbb előzetes vitarendezési eljárást kezdeményezett a KEF-nél, majd pedig a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz (KD) fordult, de mindkettő elutasította beadványát.

Ezt követően a Vodafone Magyarország Zrt. az illetékes Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon megtámadta a KEF kizáró határozatát, és a döntés végrehajtásának felfüggesztését kérte a bíróságtól, vagyis, hogy a szerződést addig ne lehessen megkötni, míg nem születik döntés az ügyben. Ez azonban nem hatotta meg a KEF-et és a Telekomot, aláírták a keretmegállapodást.