Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai Microsoft nyomozati munkában jártas megbízottakat küldött Budapestre, akik egy magyar ügyvédi iroda közreműködésével átvilágították az elmúlt években, főként Papp István vezérigazgató hivatali ideje alatt folytatott üzletmenetet - írja a portál.

A belső nyomozás fő csapásiránya az állami szektor milliárdos Microsoft-szerződéseinek alapos áttekintése volt.

A vizsgálat eredményét nem hozták nyilvánosságra, de közben komoly személyi változások történek a Microsoft Magyarország Kft. vezetésében. A hirtelen távozók között volt a kormányzati üzletágat vezető Sagyibó Viktor, aki most novemberben miniszteri biztosként kapott állást Lázár János mellett a Miniszterelnökségen.

A Microsof ezt követően az érintettek számára teljesen váratlanul felmondta a legnagyobb négy magyarországi partnere közül háromnak a szerződését. Az úgynevezett LAR-partnerektől (large account reseller) egyik napról a másikra megvonták a szoftverekre és más termékekre vonatkozó értékesítési engedélyt. Ez a lépés komoly kárt okozhat a cégnek, mégis bevállalták.

A 13 milliárd forintos forgalmú Humansoft Kft., a 4 milliárdos RacioNet Zrt. és a 10 milliárdos Euro One Zrt. kiiktatása az utóbbi napokban komoly szervezési problémák elé állította az állami szerveket, ugyanis a magyar közigazgatás a Microsoft termékeire épül.

Romániában tavaly az ország történetének legnagyobb korrupciós ügyévé nőtte ki magát a Microsoft és az ottani kormányzat közötti bizniszek ügyében indult vizsgálat. A bukaresti Microsoft-akták összesen kilenc egykori minisztert érintettek kellemetlenül: a bíróság több, 2 és 6 év közötti letöltendő börtönbüntetést, valamint összesen 17 millió eurós vagyonelkobzást szabott ki rájuk - írja a 24.hu.