Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orvostudomány technológiai fejlődésének köszönhetően alkalmazható lesz egy filmiparra kifejlesztett magyar találmány is az egészségügyben.  A Zinemath néven ismert 3D-s kamerarendszer orvosi alkalmazására idén szeptember elején egy olyan fejlesztői csapat állt össze Pécsett, amely képes alapjaiban megváltoztatni mind az oktatást, mind az orvosi gyakorlatot.

A  Zinemath Zrt. a Pécsi Tudományegyetemmel és az MTA-SZTAKI-val konzorciumban fejlesztési forrásokat nyert el, melynek keretében a Zinemath Zrt. - amely Gattyán György érdekeltségébe tartozó Docler cégcsoportjának tagja  - Pécsett nyitott irodát, amely jelenleg 15 főt foglalkoztat, de rövidesen 30 főre bővül a csapat.

A Zinemath Zrt. meglévő tapasztalata és technológiája, a zLense tette lehetővé, hogy a kiterjesztett valóság témában olyan orvosi alkalmazások fejlesztésébe kezdjen, amelyek a világ élvonalába tartoznak, és amelyek nem csak hazai, de nemzetközi szinten is egyedülállóak. Az augmented reality (AR = kiterjesztett valóság) egy rendkívül gyorsan fejlődő terület, ahol számtalan újítás fog hamarosan napvilágot látni. Mindez olyan új kiaknázatlan lehetőséget jelent mind az orvosi gyakorlati alkalmazásban, mind az oktatásban, amely teljesen új szemléletet von maga után.

Olyan innováción dolgozunk, ami által az orvostudomány számára is alkalmazhatóvá válnak az eddig csak a szórakoztatóiparból ismert 3D-s lehetőségek - mondta Csizi Botond, a cég egyik alapítótagja, aki szerint a céljuk az orvos-beteg kapcsolat fejlesztésén túl az oktatás támogatása is, hogy a jövő orvosai már ebben az innovatív rendszerben tanuljanak.

A kiterjesztett valóság által lehetővé válik, hogy az orvosi leletek alapján megjelenített 3D-s modellek segítsenek látni ás láttatni az emberi testet, a betegségeket, a terápiás lehetőségeket. Csizi szerint távlati céljuk az AR integrálása a műtéti tervezésbe. Ennek segítségével ugyanis a sebész a konkrét betegre rávetítve tulajdonképpen belelát a testébe, pontosan tudja, hogy például egy rákos beteg esetében hol és hogyan helyezkedik el a daganat. Ezzel a technikával nem csak az eddig bizonytalan faktorokat lehetne kiszűrni, de csökkenthető a műtéti idő is - véli a szakember.

A pályázatban a PTE kutatói is részt vesznek, a 3D-kutatásokkal a tématerület egészét lefedve, kezdve a 3D-alkalmazások kutatásától, a 3D-nyomtatás és alkalmazásain át a virtuális és kiterjesztett terek kutatásáig.

Mindezt a képzésbe is szeretnék beilleszteni, amely új szakokat is eredményezhet. Erről az egyeztetés már elkezdődött. A konzorcium tagjai a következő 3 évben azon dolgoznak, hogy a fenti célok megvalósuljanak, és olyan orvosoktatás, valamint olyan orvos-beteg kapcsolat tudjon léte jönni, amelyek forradalmasítják az egészségügyet.