Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar embereket és a vállalkozásokat a kormány nem szeretné megvédeni a digitalizációtól, hanem velük együttműködve szeretné felkészíteni őket az átalakulásra - mondta Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programja összehangolásáért és megvalósításáért felelős miniszterelnöki biztos a Napi.hu által szervezett CIO-Fórum 2017 konferencián.

A kormány azt szeretné, ha mindenki a nyertese lenne annak a folyamatnak, amelyben egyébként már vagy tíz éve benne élünk. Tisztában kell lenni ugyanakkor azzal, hogy bizonyos munkahelyek a digitalizáció áldozatául esnek majd. Ilyen például a díjbeszedő és a parkolóőr. Sőt Deutsch szerint az újságírók sem lehetnek biztonságban, miután egyre fejlettebb algoritmusok vannak már, amelyek bizonyos híreket meg tudnak írni.

A digitalizációval kapcsolatban számos félelem merül fel az emberekben, amelyeket ki kell beszélni. Ilyen többek között azt, hogy vajon az internet hétköznapivá tétele az oktatásban nem növeli-e a zaklatás esélyét.

Analógok a digitális világban

A vállalatok egyik legnagyobb kihívása a digitalizációval kapcsolatban, hogy azok a vezetők, akik még az "analóg" korban érték el pozíciójukat, lassan reagálnak, vagy ágálnak a digitális fordulat ellen - ezt már Vityi Péter, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) alelnöke mondta.

A szakember szerint a digitalizációt legjobban úgy tudjuk definiálni, ha azt mondjuk, hogy a való világból hozunk létre egy digitális teret. Ehhez adatokat gyűjtünk és feldolgozunk és így sokkal több lehetőség nyílik meg, mint a fizikai térben. A legjobb példa erre a navigáció. A térképeket digitalizáltuk, a navigációs program mondja az utat, de végül a kormányt már a fizikai térben fogjuk elfordítani kanyarodáskor - mondta Vityi.

Jelenleg a világ kétpólusúvá vált, ha azt nézzük, hogy a szoftveres fejlesztés az USA-ra, a hardware-es pedig Dél-Koreára korlátozódik. Ebbe próbál becsatlakozni Európa az Ipar 4.0-val. A cél, hogy ne a termékinnováció, hanem a folyamatinnováció kerüljön előtérbe.

Kütyücunami

A dolgok internete (IoT) lassan az élet minden területén megjelennek. A jövőben nagyon elterjedhetnek az úgynevezett alacsony energiafelhasználású eszközök (LPWA), amely felhasználási területe igen széles - vázolta Pete Gábor, a Vodafone Magyarország IoT területért felelős vezetője.

Ezek alkalmasak lesznek akár a vízórák leolvasására, közlekedési lámpák figyelésére, parkolóhelyek ellenőrzésére. Az eszközök akkumulátorai egy évtizedig is bírhatják, alig igénylenek adatforgalmat, tömegesen lehet őket használni és olcsók. Ezek az eszközök jól beilleszthetők egy okos város megoldásba.

Fintech

A konferencián Lemák Gábor, a Fintech group vezetője a pénzügyi szolgáltatások területén szárnyukat bontogató startupokról beszélt, amelyek már a digitális tér szülöttei, ellentétben a bankokkal. Magyarországon a szigorú szabályozás miatt ezeknek a cégeknek nem adnak sok teret, bár olcsóbbak. mint sok banki szolgáltatás és mindenképpen gyorsabbak a személyes ügyintézésnél. Persze a szabályozási környezet hiánya miatt kockázatok akadnak bőven ezeknél a cégeknél.

Adatvédelem

Jövő májusában életbe lép az Európai Unió új adatvédelmi rendelete, a GPDR (General Data Protection Regulation), amely az 1980-as 1990-es évek jogszabályait váltja. Az új szabályok megalkotását a globális technológiai trendek és az uniós bővítések tették szükségessé. A hangsúly pedig az információs önrendelkezési jogról áttevődik az adatkezelés fontosságára - mondta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.

A jövőben például fordulni fog a bizonyítási teher, vagyis az adatkezelőnek kell bizonyítania, hogy mindenben eleget tett a jogszabályoknak, nem pedig a sértettnek, hogy őt valamilyen joghátrány érte.

Péterfalvi a konferencia kerekasztal-beszélgetésén szót ejtett az online pénztárgépekről. Ezek célja a gazdaság fehérítése, ám óhatatlanul nagy mennyiségű információ keletkezik. Ha pedig valaki bankkártyával fizet, akkor még a profilozás lehetősége is felmerülhetne. Ez azonban tilos. Ugyancsak tilos valakit pusztán azért ellenőrzés alá vonni, mert például egy drága szálloda szolgáltatásit vette igénybe.

Térkép-GPS

A digitalizáltság szintje az egyes szolgáltatások szintjén eltérő - ismertette a hazai helyzetet Madar Norbert, a GKI Digital üzletágvezetője. A GPS például már szinte teljesen felváltotta a térképeket, de az online zenehallgatás vagy az e-könyv még mindig háttérben van "hagyományos" társaikkal szemben.