Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szakember szerint a digitalizációt legjobban úgy tudjuk definiálni, ha azt mondjuk, hogy a való világból hozunk létre egy digitális teret. Ehhez adatokat gyűjtünk és feldolgozunk és így sokkal több lehetőség nyílik meg, mint a fizikai térben.

A legjobb példa erre a navigáció. A térképeket digitalizáltuk, a navigációs program mondja az utat, de végül a kormányt már a fizikai térben fogjuk elfordítani kanyarodáskor - mondta Vityi Péter.

Az adatgyűjtéshez természetesen szenzorokra van szükségünk, amelyek a telefonok terjedésével egyre olcsóbbak. Egy-egy készülékben már számtalan érzékelő van, amelyek folyamatosan adatokat állítanak elő.

Nem vonhatjuk ki magunkat

A digitalizációval minden iparág érintett. Elég csak a fotózásra gondolni, amely már több átalakuláson átment. Kezdődött a képelőhívásnál, később a jó minőségű nyomtatásig, jelenleg pedig a fotózás nagy része a telefonokra korlátozódik és a képeket közösségi oldalakon osztjuk meg.

A bankok először megtapasztalták már, hogy milyen a digitális pénz. Most pedig a fintech végekkel kell szembenézniük, akik vélhetően ki is fogják hagyni őket egyes tranzakciókból - mondta a szakember.

Ez alól senki sem vonhatja ki magát, az a vezető sem, aki még a digitális kor előtt ért el magas pozíciókat és esetleg most ágál a digitalizáció ellen.

Ipar 4.0

Jelenleg a világ kétpólusúvá vált, ha azt nézzük, hogy a szoftveres fejlesztés az USA-ra, a hardweres pedig Dél-Koreára korlátozódik. Ebben próbál becsatlakozni Európa az Ipar 4.0-val. A cél, hogy ne a termékinnováció, hanem a folyamatinnováció kerüljön előtérbe.

Magyarországon Nemzeti Technológiai Platform tömöríti azokat a szervezeteket, amelyek az Ipar 4.0-ban érdekeltek. Ide tartozik a Nemzetgazdasági Minisztérium, a SZTAKI és számos további szervezet. Ezen kívül számos Ginop fejlesztési program áll rendelkezésre.

IoT az élet minden területén

A dolgok internete (IoT) lassan az élet minden területén megjelennek. A jövőben nagyon elterjedhetnek az úgynevezett alacsony energiafelhasználású eszközök (LPWA), amely felhasználási területe igen széles - mondta Pete Gábor, a Vodafone Magyarország IoT területért felelős vezetője.

Ezek alkalmasak lesznek akár a vízórák leolvasására, közlekedési lámpák figyelésére, parkolóhelyek ellenőrzésére. Az eszközök akkumulátorai egy évtizedig is bírhatják, alig igénylenek adatforgalmat, tömegesen lehet őket használni és olcsók. Ezek az eszközök jól beilleszthetők egy okos város megoldásba.

3g, 4g, 5g?

Pete Gábor elmondta, hogy a telekommunikációs szolgáltatóknak előbb-utóbb dönteniük kell a különböző kommunikációs platformok (vagy generációk) között. Ma nem nagyon lehet már találni csak 3G képes telefont a szolgáltatók kínálatában. 5-10 éven belül végbemegy az optimalizáció és főként a régebbi technológiákat ki fogják vezetni a piacról. A jövő természetesen az 5G-é.