Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sok vállalat túlélése múlhatna azon, hogy az informatikai eszközöket minél jobban beépítsék a mindennapi működésükbe, szolgáltatásukba, gyártási folyamataikba. Kulcsfontosságú lehet, hogy nyissanak a modern tárhely- és felhőalapú szolgáltatások, valamint a számítógéppel optimalizált munkafolyamatok felé. Ezt támasztja alá, hogy az Enterprise Strategy Group által készített kutatás alapján a transzformáción már átesett cégek 96 százaléka legalább kétszeresen túlteljesítette a korábban kitűzött üzleti céljait. Gazdaságosabb és hatékonyabb alapra helyezte működését.

Mégis a világ legtöbb vállalata nem reagált időben: mindössze a cégek 5 százaléka teremtette már meg és használja ki a digitális gazdasághoz szükséges informatikai fejlesztéseket. Viszont az, hogy 10-ből 8 cég (83 százalék) már tervez, vagy belekezdett olyan beruházásokba, amelyek ezt célozzák, azt mutatja, hogy a gazdasági trendek ebbe az irányba haladnak szektoroktól függetlenül.

A kutatásban résztvevő cégek 42 százaléka előrelépést mutat, de modern adatközpont-technológiákat még nem vagy csak minimálisan használ ki. További 41 százalék már a fejlődő szakaszban van, vagyis elkötelezett és valamilyen megoldást már bevezetett.

Nem meglepő módon, a folyamatosan fejlesztő, fejlett szervezetek nyitottak a digitális megoldásokra. Ezek a cégek hétszer olyan gyorsan ismerik fel, hogy az informatikai fejlesztések versenyelőnyt biztosítanak a számukra, és profiteszközként működnek.

A Közép-Európai régió - Szlovákia, Magyarország, de még Ausztria is - hagyományosan konzervatívabb, ha üzleti megoldásokról van szó. Míg a Baltikum sokkal innovatívabb - ismertette tapasztalatait Kovács Tamás, a Dell EMC technológiai vezetője. Viszont Dienes-Oehm Tivadar, Dell EMC Magyarország vezérigazgatója szerint Magyarország lemaradása ezzel együtt nem lehet nagy a digitális átalakulásban, ugyanis a nemzetközi 5 százalékos átalakulási adat kizárja, hogy nagy különbség legyen.

A kutatásról

Az Enterprise Strategy Group 2016 decemberében 1000 informatikai felső vezető, döntéshozó és szakembert kérdezett meg (az Egyesült Államokból, Brazíliából, az Egyesült Királyságból, Németországból, Franciaországból, Kínából, Japánból és Ausztráliából).

A legutolsó digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutató (DESI) alapján Magyarország az EU-tagállamok között az utolsók helyen áll. A 28 mért országból hazánk csak a 21., az idei riport szerint pedig a legrosszabbul az üzleti digitalizáció és elektronikus kereskedelem területén teljesített a legrosszabbul. Ezt érzékelve a Google is ingyenes workshopokat szervez a magyar kkv-knak, hogy felfedezzék az innovációban rejlő lehetőségeket.