Mostantól minden új tarifának része az EU roaming környezetben is használható Vodafone Pass csomag, amellyel kompromisszum nélkül használhatóak a legnépszerűbb közösségi applikációk (például Facebool, Instagram, Twitter) - derül ki a Vodafone közleményéből. A Vodafone Passba tartozó applikációk használata ugyanis nem fogyasztja a csomagba foglalt adatmennyiséget, így korlátlanul használhatók egészen addig, amíg az előfizetőnek minimális tarifába foglalt vagy vásárolt adatkeret a rendelkezésére áll.

A Vodafone Go csomagokban a Social Pass révén korlátlan a Facebook, az Instagram és a Twitter használata, a Vodafone Red csomagokban pedig a közösségi oldalak mellett a Connect Pass teszi lehetővé a Facebook Messenger, a WhatsApp és a Viber korlátlan használatát.

Nagyobb adatkeretek

A szolgáltató emellett szinte minden új tarifájában jelentősen megemelte az adatkeretet, a hangalapú feltöltőkártyáknál pedig új ügyfelek - június 5. és július 31. közötti aktiválás és feltöltés esetén - 30 napig belföldön, június 12-től pedig az EU és további 6 ország területén felhasználható, 4 GB nyári adatforgalmat kaphatnak. A meglévő feltöltőkártyás ügyfelek a Mobil Vodafone alkalmazásban aktiválhatják a nyári adatot - közölte a mobilszolgáltató.

A kis- és közepes vállalkozásoknak szóló Business Red csomagok változatlan formában érhetőek el, az új roamingszabályozást ugyanolyan módon alkalmazva, mint a lakossági Red csomagokban.

Megszűnik a roaming

A mobilszolgáltató emlékeztet továbbá, hogy június 15-től az EU, Liechtenstein, Izland és Norvégia területén megszűnnek a külön roamingdíjak. A szabályozásnak megfelelően a hívásfogadás mindig díjmentes, hívásindítás esetén pedig a hazai, hálózaton kívüli díjak érvényesek. Az EU-s, de nem hazai számok hívása az EU területéről indítva, magyar sim-kártyával roamingolva hálózaton kívüli hívásnak számít.

A szabályok megváltozásával megszűnik az Európa Napijegy, valamint a feltöltőkártyás ügyfeleknek eddig kínált Európa hazai áron opció és Európa adat napijegy, viszont továbbra is változatlan feltételekkel érhető el az EU-n kívülre utazók számára a Világ Napijegy.

Arányos felhasználás

Az EU és a további hat ország területén történő díjmentes roamingolás feltétele az EU előírását követve az úgynevezett arányos felhasználás, vagyis az, hogy a vizsgált, gördülő 4 hónapos periódusokban az ügyfél többet használja a telefonját itthon, mint barangolás közben vagy többször csatlakozzon a hazai hálózatra, mint valamely külföldi, szabályozott ország hálózatára.

Amennyiben egy ügyfél esetében az derül ki, hogy a vizsgált ciklusban többet használta külföldön a telefonját, mint Magyarországon és többször csatlakozott külföldi, szabályozás alá eső ország hálózatára, mint a hazai hálózatra, akkor a figyelmeztetést követően két hét áll rendelkezésére, hogy változtasson felhasználási szokásain - emeli ki a közlemény.