Az informatikai munkaerőhiány mértékét Magyarországon 22 ezer főre, az Európai Unióban közel 1 millióra becsülik. Szakértők egyetértenek abban, hogy az it-szakemberek utánpótlásának problémája létező, és várhatóan elhúzódó jelenség. Két éve ennek a problémának orvoslására alapították a Codecool informatikai szakoktató céget, mely jelenleg Budapesten, Miskolcon és Krakkóban tart fenn oktatási központokat.

Jelenleg négy évfolyamban, több mint 300 diáknak oktatnak programozást. A Codecool 12 hónapos elméleti és 6 hónapos gyakorlati elemekből álló kurzusa során elsősorban 18 és 40 év közötti, informatikai előképzettséggel nem rendelkező pályakezdő, vagy pályamódosító fiatalokból, a felvevőpiaccal együttműködve képeznek programozókat és biztosítják számukra az elhelyezkedést.

Az OTP-csoporthoz tartozó Portfolion Regionális Magántőke Alap e tényezők miatt figyelt fel a cégre. Valamint a Codecool mellett szól, hogy az oktatási hely az alapítása után a magyar piacon gyorsan bizonyította a programja versenyképességét, a lengyel terjeszkedéssel pedig igazolta a képzés rugalmas nemzetközi adaptálhatóságát. A két millió eurós (mintegy 620 millió forintos) befektetéssel az iskola nemzetközi terjeszkedését támogatják.