Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 17 milliárd forintos beruházás 250 munkahelyet teremt, az építkezés napokon belül megkezdődik és jövő február végére fejeződik be - mondta a miniszter telefonon Stuttgartból az MTI-nek.

A digitális technológiák fejlesztésében és az új megoldások alkalmazásában a világ vezetői közé tartozó vállalattal kötött megállapodás alapján a Bosch a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenysége egyik legfontosabb helyszíneként tekint Magyarországra. Ezt jelzi a többi között a hatvani digitális logisztikai központ felépítése, és az is, hogy a Bosch együttműködésre készül magyarországi egyetemekkel a kutatás-fejlesztési tevékenysége végrehajtása érdekében - mondta Szijjártó Péter.

A csaknem 15 ezernek munkát adó cég a legtöbb embert foglalkoztató külföldi termelő vállalat Magyarországon.

A miniszter szerint hogy a negyedik ipari forradalomnak vagy a 4.0-ás iparnak is nevezett digitalizáció révén "új világgazdasági korszak köszöntött be, amelyben a siker kritériumai teljesen megváltoznak".

Az új korszakban a siker legfontosabb előfeltétele "a korábban elképzelhetetlen technológiai újítások" lehető leggyorsabb bevezetése és gazdasági alkalmazása. Ebben hatalmas a verseny, és nemcsak a vállalatok, hanem az országok között is. Az országok közötti versenyben a fő kérdés az lesz, hogy ki tudja meggyőzni az új technológiákat kidolgozó vállalatokat arról, hogy nála, az adott országban érdemes végrehajtani az új megoldások kifejlesztéséhez szükséges beruházásokat.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy "Magyarország benevezett a versenybe", méghozzá Európa legalacsonyabb adóival, a legalacsonyabb társasági adóval és a legalacsonyabb személyi jövedelemadóval, valamint a kutatás-fejlesztéshez társított adókedvezményekkel, amelyeknek köszönhetően egyre több vállalat választja Magyarországot nemcsak termelési, hanem kutatás-fejlesztési helyszínnek is.

Ezt jelzi a Bosch elkötelezettsége is Magyarország iránt. A társaság kiemelkedő jelentőségét mutatja, hogy az első helyen áll a legtöbb szabadalmat benyújtó vállalatok ranglistáján Európában, és Hatvanban olyan, Közép-Európában egyedülálló logisztikai központot hoz létre, amelyben a munka szervezése csaknem teljes mértékben automatizált - mondta Szijjártó Péter.

Rámutatott, hogy Baden-Württemberg a második legfontosabb partner a német tartományok közül, a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly elérte a 11 milliárd eurót, és 2017 első négy hónapjában további 7 százalékkal bővült.

A tartomány politikai vezetőivel folytatott megbeszéléseiről szólva kiemelte, hogy az oktatási együttműködés is erős, hiszen Baden-Württemberg kormánya az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem egyik fenntartója.

A stuttgarti látogatásán megállapodást kötöttek arról, hogy Magyarország és Baden-Württemberg a duális szakképzés területén is még szorosabbra fűzi együttműködését.

A Bosch több mint 100 éve, 1898 óta tevékenykedik Magyarországon. A Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt.-n keresztül 16 évre egy több mint 60 ezer négyzetméteres területet bérel a hatvani ipari parkban, és az új központból látja majd el az egész régiót logisztikai szolgáltatásokkal.