Manapság népszerű téma a munkaerőhiány, azon belül is az informatikusok hiánya. Itthon például legalább 10 ezer informatikusra volna szükség. Ugyanakkor szintén gyakran emlegetett "fenyegetés" a változó világunk, ahol az egyre gyorsabb fejlődés, illetve a robotizáció révén jelentősen át fog alakulni a munkaerőpiac. Ez utóbbi is azt erősítené, hogy nagyon nagy szükség lenne informatikusokra - sőt, az is sokszor elhangzó érv, hogy az előttünk álló változások miatt ajánlatos lenne mindenkinek megtanulnia programozni, hiszen ez lassan olyan alapkészségnek fog számítani, mint az angol nyelvtudás.

Ha valaki a fentieket tényleg komolyan veszi, esetleg még pont pályamódosításon is gondolkodik, mert esetleg szeretne egy jobban fizető állást, elég vonzónak tűnhet a képzés utáni biztos munkalehetőség, illetve egy 6-800 ezres nettó fizetés. Bár utóbbi azért nem kezdő fizetést jelöl, de ilyen paraméterekkel könnyen képbe kerülhet a programozói szakma.

Mivel programozókból elég nagy a hiány és az előttünk álló - vagy inkább már folyamatban lévő - modernizáció miatt is egyre nagyobb számban lenne szükség ilyen szakemberekre, egyre több képzés kezd erre a "problémára" épülni, egyre inkább kiszakadva a hagyományos képzési rendszerekből. Ez annyit jelentene ebben az esetben, hogy céges igényekre válaszul célirányos, relatíve gyors, gyakorlatorientált, mentori keretrendszerű képzésekkel, akár szakirányú "előélet" nélküliekből is átképezzenek embereket és ráállítsák a sokszor folyamatos tanulást igénylő programozói pályára.

Mibe vághatjuk a fejszét?

Mégis mi várhat azokra, akik erre a pályára akarnak váltani? Magyarországon az Index egy korábbi cikke szerint két olyan magáncég van, amelyik ilyen módon foglalkozik programozóképzéssel, a Green Fox Academy és a Codecool. Mi most a Green Fox példáján keresztül mutatjuk be, mi is várhat arra, aki mondjuk pályamódosításként programozói pályára szeretne átnyargalni.

A Green Fox - nagyon leegyszerűsítve - nem programozókból képez programozókat 4 hónap alatt - mondta el Fazekas Barbara, a Green Fox Academy ügyvezető igazgatója egy a szakmát népszerűsítő eseményen.

Az árnyékos oldal

Amivel egy jelentkező szembesülhet, az először is egy aránylag mellbevágó tandíj, aminek a kigazdálkodása lehet a nulladik lépcsője annak, hogy a képzésen részt vegyen. Ebben az iskolában ugyanis előfinanszírozásban (azaz egy összegben előre) a képzésért közel egymillió forint plusz áfát kell fizetni, míg utófinanszírozásban 1,29 millió plusz áfát, amit a képzés után 18 hónapon át egyenlő részletekben kell visszafizetni - mondta el az ügyvezető, aki azt is hozzátette, hogy ez csak a képzés fele, a másik felét a partnercégek fizetik.

Emellett amivel még biztosan számolnia kell annak, aki belevág ebbe a projektbe, az legalább 4 hónap kemény, dedikált munka (plusz erre az időre annyi tartalék, ami a megélhetési költségeket fedezi) és angol nyelvtudás.

A napos oldal

Ezzel szemben viszont egy olyan tudás áll a képzés végén, amellyel szinte biztosan lehet álláslehetőségre és munkahelyre számítani - főleg, hogy ebben maga az iskola is segít, oly annyira, hogy ha a képzést követő 16 hét alatt nem sikerül elhelyezkednie a képzést elvégzőnek, akkor a képzési díj felét elengedik - mondta el lapunk kérdésére az ügyvezető. Utóbbi nagyvonalúságra viszont jóllehet nincs is szükség, hiszen az eddig végzetteknek szinte mindegyike talált munkát a képzés után.

Fazekas ugyanakkor kiemelte, hogy a tőlük kikerülő diákoknak a velük kapcsolatban álló cégek belépő fizetésként minimum nettó 200 ezer forintos fizetést kell hogy ajánljanak, de az általános tapasztalat azt mutatja, hogy ennél magasabbak szoktak lenni a belépő fizetések. Pár éves szoftverfejlesztői tapasztalattal pedig már akár havi nettó 400-600 ezer forintos fizetést is el lehet érni. A Green Fox egyébként jelenleg 17 partnercéggel áll kapcsolatban.

Nem akkreditált, de...

Az ügyvezető emellett megemlítette azt is, hogy a képzés nem akkreditált és sem állami, sem uniós támogatást nem kap - bár a programozói képzés támogatásáért az Informatikai- Elektronikai és Távközlési Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) erőteljesen lobbizik a magyar kormánynál -, s kizárólag üzleti alapon működnek.

Az állami akkreditációtól viszont - a Green Fox oldalán található információ alapján - úgy tűnik, ódzkodnak is, miután az akkreditációs folyamat nem tenné lehetővé, hogy mindig a legfrissebb technológiákat taníthassák a hozzájuk jelentkezőknek.

A mindössze 1,5 éve működő Green Foxnál eddig 37-en végeztek, bár a képzésre bárki jelentkezhet korhatár nélkül, az eddigi diákok átlagéletkora 26-28 év volt. A jelentkezők többségének már van diplomája, bár ez sem előfeltétel, úgy ahogy reál előképzettség sem szükséges. Stressztűrésre, kitartásra és nagy mennyiségű anyagok rövid idő alatti elsajátítására viszont nagy szükség van, hiszen a négy hónap nagyon intenzív, teljes embert kíván. Pósa Tamás, az Evosoft Hungary Kft. menedzsere szerint ez alatt az idő alatt annyit kódolnak a diákok, mint egy BSc-s hallgató 2-3 év alatt.

Viszont az egyik legnagyobb "kincs" az a képzés végén talán az, hogy rászoktatják a diákokat arra, hogy maguk felelősen a saját képzésükért és hogy proaktívan keressék ezeket a lehetőségeket.