A szerdán bemutatott új szolgáltatás a Telenor MobilPass révén válik elérhetővé az érintéssel történő fizetés több mint 83 ezer POS-terminállal felszerelt magyarországi üzletben, valamint külföldön is. Ezzel a Telenor alkalmazása a világ első olyan mobilszolgáltatói tárcája, amely a távoli és az érintéses fizetést egyaránt támogatja, valamint egyszerre megtalálható benne az utóbbit lehetővé tevő NFC-technológia és a MasterPass szolgáltatás - mondta Horváth Norbert a Telenor üzletfejlesztési igazgatója.

Fatér Gyula, a Budapest Bank lakossági üzletágvezetője a szolgáltatás fejlesztésének szükségszerűségét azzal indokolta, hogy egyrészt az elmúlt időszakban a szabályozási környezet a bankok jövedelemtermelő képességét erőteljesen erodálta, amelyhez az utóbbi időben még a fintech cégek egyre erőteljesebb nyomulása is hozzáadódik. Fatér egy a bank által végzett felmérésre hivatkozva rámutatott, hogy a fintech cégek leginkább pont a lakossági fizetések és utalások (mobilfizetés) szegmensében próbálnak teret nyerni. Emmellett Fatér szerint a bankoknak már nemcsak a pénzügyi szolgáltatókkal kell versenyeznie az ügyfeleiért, ezért a digitalizálás terén is fel kell venniük a kesztyűt. Ebben a folyamatban a Telenorral közösen bevezetett virtuális fizetési rendszer egy fontos lépés.

Hogy lehet használni?

Ahhoz, hogy a Telenor és a Budapest Bank közös fejlesztése révén bankkártyaként lehessen fizetni az arra alkalmas POS-termináloknál, először a Telenor kijelölt üzleteiben igényelni kell a Telenor MobilPass szolgáltatást. Emellett további felétel egy NFC-képes, androidos mobiltelefon és NFC-képes sim-kártya - erre telepítik fel ugyanis a megrendelést követően a bankkártya-adatokat -, valamint a Telenor MobilPass fizetési szolgáltatás és a Telenor Wallet alkalmazása.

A Telenor MobilPass szolgáltatással a Telenor kártyás vagy számlás, és akár üzleti előfizetői anélkül tehetik érintéses fizetésre alkalmassá androidos okostelefonjukat, hogy meg kelljen szüntetniük meglévő banki kapcsolatukat, vagy banki ügyintézésre lenne szükségük.

Az igénylés után a Telenor Wallet alkalmazásán belül megjelenik egy Telenor MobilPass kártya, amely egy feltöltős (prepaid) debit bankkártyát jelent. Az e mögötti szolgáltatást a Budapest Bank nyújtja, amely lehetővé teszi, hogy egy Budapest Bank ügyfél esetén akár virtualizálják is a bankkártyát, vagy más banki ügyfél esetén más folyószámláról pénzt töltsön rá az ügyfél bankszámláról indított tranzakcióval (például netbanki utalással). Az így feltöltött összeget lehet érintéses fizetésre használni.

Készpénzt is lehet felvenni

A Telenor és a Budapest Bank közleménye szerint ehhez egy ingyenes plasztikkártya is jár (külön kártyadíj nélkül), amellyel további Telenor Wallet-szolgáltatások válnak elérhetővé. Ezek között jelenleg olyan lehetőségek vannak, mint a mobilparkolás, autópályamatrica-vásárlás, számlabefizetés, feltöltőkártyás egyenlegfeltöltés, taxirendelés, lottó, utasbiztosítás és Telenor-tartozékok vásárlása mellett ételrendelés, jegyvásárlás, valamint kuponbeváltás.Ez akkor lehet hasznos, amikor valahol nincs érintéses fizetésre alkalmas POS-terminál, vagy az ügyfél a feltöltött összeget internetes vásárlással költené el, vagy esetleg érintéses készpénzfelvételre nem alkalmas ATM-ből venne fel pénzt.

Egyelőre iPhone-osoknak nem elérhető

A fentiek mellett a most bejelentett érintéses szolgáltatásnak viszont van egy szépséghibája: csak androidos mobiltelefonokkal lehet használni. Ennek oka Banovic Aleksandra, a Telenor lakossági szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese szerint egyrészt, hogy Magyarország egy erőteljesen "Android ország", másrészt, hogy az Apple-nek nagyon zárt a rendszere, másokat nem engednek be ebbe. Elmondása szerint a Telenor jelenleg reméli, hogy az Apple is lehetőséget lát majd ebben a szolgáltatásban és ők fogják a Telenort megkeresni - mint ahogy erre már az Apple TV esetében is volt példa. Ebben az esetben a Telenor is készen áll majd arra, hogy az iPhone-okra is kiterjesszék az alkalmazást.

A Telenor MobilPass szolgáltatás havidíja bruttó 490 forint, de a Telenor ügyfelei most kötöttségek nélkül is kipróbálhatják a szolgáltatást, és az első 3 hónapban havidíjmentesen használhatják azt. Emellett a Budapest Bank minden felhasználó egyenlegére egyszeri 1000 forintot utal a számlanyitást követő munkanapon, hogy azonnal kipróbálható legyen a szolgáltatás. A szolgáltatást számlanyitási díj nem terheli, emellett minden tranzakcióról díjmentes sms-értesítés jár hozzá.

A Budapest Bank ügyfelei - feltéve, hogy a Telenor ügyfelei is egyben - hamarosan a bank öt fiókjában rendelhetik meg a bank mobilfizetési szolgáltatását. A bankfiókokban szükség esetén NFC-képes SIM-kártyát is lehet igényelni, így az ügyfeleknek elegendő az egyik szolgáltatót felkeresniük a teljes körű ügyintézéshez - derül ki a két cég közleményéből.