Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hónap elejétől az autókba beépített automata e-segélyhívók máshogyan működnek, még ha ebből a fogyasztók sokat nem is vehetnek észre, mégis egyszerűbb lesz az életük. A jövőben egy technikai számot kell a mobiltelefon-szolgáltatóknak alkalmazni az e-segélyhívásokban.

Az Európai Parlament szabályozása értelmében az e-segélyhívó rendszert 2018 márciusa után kötelező beszerelni minden új személy-, illetve könnyű teherautó típusba. Az új, gyártók és szolgáltatók számára kötelezően használandó alkalmazás lényege, hogy amennyiben baleset történik, a készülék automatikusan és azonnal vészjelzést küld a 112-es segélyhívószámra és továbbítja a szerencsétlenség legfontosabb adatait, így a diszpécser hamarabb értesítheti a hatóságokat, a mentő és védelmi illetékes szervezeteket, ezáltal gyorsabban kezdődhet meg a mentés.

A törvényben meghatározott, kötelezően átküldött adatok közt szerepel - többek közt - a gépjármű típusa, a használt üzemanyag, a baleset időpontja és a baleset helyszíne. A törvényhozás döntését segítő tanulmányok alapján pusztán ezen adatok már alkalmasak lehetnek arra, hogy a mentés reakcióidejét a felére csökkentsék, különösen a vidéki régiókban - írja közleményében az NMHH.

Ingyenes a kártyafüggetlenítés

Október 24-től a mobilszolgáltatóknak ingyenesen kell hálózatfüggetlenné tenniük azokat a készülékeket, amelyeket határozott időtartamú szerződéssel - azaz hűségidővel -, kedvezményesen adtak el, és a hozzájuk tartozó előfizetői szerződések lejártak. De akkor is ingyenes lesz a folyamat, ha a felhasználó szolgáltatót vált, megtartja a telefonszámát és a korábbi szerződésben vásárolt telefonjának árát kifizeti.

A szabályozástól azt várják, hogy a felhasználók szabadabban válthassanak szolgáltatót, valamint kedvezőbb piaci feltételekhez jussanak.

Jön egy tesztcélú mobilhálózat

A szolgáltatók mostantól tesztjelleggel, szolgáltatás nyújtása nélkül kérhetnek MNC-kódot, vagyis olyan mobil hálózati azonosítót, mellyel minden telefon rendelkezik, azzal a céllal hogy az előfizetőket megkülönböztessék. A hétköznapi felhasználók ebből semmit nem érzékelnek majd, viszont az eredményeit mégis élvezni fogják.

Ezek segítségével ugyanis a mobilszolgáltatók biztonsággal ellenőrizhetik a szolgáltatás bevezetése előtt, hogy a legújabb fejlesztéseik a terveknek megfelelően működnek-e. Mivel a szolgáltatók különböző, előre nem meghatározható, célokra kérhetnek teszt MNC-t, ezért a rendelet nem tartalmaz konkrét előírásokat a használati feltételekre. A teszt MNC használata díjtalan, mert - természetszerűleg - nem használható nyilvános kereskedelmi szolgáltatásra.