A születésnap alkalmából ötéves programot hirdetett, amelynek a célja a fake news elleni harc; valamint a felhasználók személyes adatainak fokozottabb védelme - írta a 444.hu a BBC híre alapján.

Sir Tim szerint az utóbbi kérdés kiemelten fontos, mert jelenleg a felhasználók valójában nem rendelkezhetnek saját adataikkal. Azt szeretné, ha a nagy technológiai vállalatok együttműködve új opciókat kínálnának a felhasználóknak, hogy azoknak nagyobb beleszólásuk legyen adataik kezelésébe.

Aggodalmát fejezte ki az állandó kormányzati megfigyelés miatt is. Ez szerinte korlátozza a felhasználókat abban, hogy érzékeny témák, például egészségügyi problémák, szexuális vagy vallási kérdések után kutassanak a világhálón.

Sir Tim szerint a világhálót elárasztó álhírek ellen is küzdeni kell, bár azt rossz ötletnek tartja, hogy ez ellen valamilyen központi szerv küzdjön. Ehelyett inkább azt javasolta, hogy a tartalomszolgáltatók dolgozzanak ki valamilyen automatizált fizetési módszert, amivel megfelelő bevételekre tehetnek szert, így ne kelljen például olyan politikai reklámokat befogadniuk, amelyek aztán álhíreket terjesztő oldalakra irányítják a forgalmat - olvasható a portálon.