Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A posta a jövőben lehetővé teszi a könyvelt küldemények nyomon követését a feladástól az átvételig saját weboldalán és mobilapplikációján keresztül is - olvasható a vállalat közleményében. Az ügyfél igényelhet személyre szabott kimutatásokat és tájékoztatást kérhet a sikertelen kézbesítés okáról.

Bevezetik továbbá az elektronikus tértivevényt, így a belföldi papíralapú tértivevény kivezetésével a küldeményátvételt elektronikusan igazolják vissza. Ezzel a felhasználó gyorsabban jut információhoz a kézbesítésről, hiszen az adatok (az aláíráskép is) szinte azonnal lekérdezhetővé válnak rendszerekből. A papíralapú folyamatok kiváltásával az adminisztrációs terhek is mérsékelhetőek.

Brüsszel is besegít

Mint korábban megírtuk, a könyvelt küldeményt követő rendszert fejlesztése az Európai Unió és a magyar állam társfinanszírozásában 2,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból és a posta 1,9 milliárd forint saját forrásából fejleszti a posta. A projekt 2018 közepén valósul meg - legalábbis márciusban ezt a céldátumot tűzték ki.

Új levélszolgáltatás jön

A Regisztrált közönséges küldemény, mint új szolgáltatás kézbesítése nem lesz személyes átvételhez kötött, de a levélszekrénybe helyezést elektronikus eszközein rögzíti a posta.

A feladási feltételei az elektronikus feladójegyzék (EFJ) használata, az úgynevezett bontott címadatok megadása, valamint a küldemények azonosítóval történő ellátása (vonalkód alkalmazása) lesznek.

A szolgáltatáshoz a cég kézbesítési statisztikát biztosít. A sikertelen kézbesítésről egyenként, küldeményazonosító szerinti információkhoz is hozzájuthat az ügyfél. A Regisztrált Közönséges Küldemény ugyanakkor nem lesz nyomon követhető és nem válik könyvelt küldeménnyé.

Új alkalmazással rukkolnak elő

A posta bevezeti az Elektronikus feladójegyzéket, amelynek keretében a felvételhez szükséges küldeményadatokat tartalmazó, kötött formátumú xml adatállományt építenek fel. Ez a cég szerint a levelek feladásakor kényelmes és gyors
ügyintézést biztosít, használatával pedig kedvezményben lehet részesülni.

Ezen felül elindul az úgynevezett WEBEFJ, a Magyar Posta ingyenes, elektronikus feladójegyzéket előállító szoftvere, amely a feladáshoz szükséges nyomtatványok kitöltésére is alkalmas, online rendszer. Várhatóan 2017 novemberétől a cég honlapján lesz elérhető.

Ez egyebek közt lehetővé teszi a leellenőrizhető címek helyességét a beépített adatbázis segítségével, valamint egy kattintással beküldi az EFJ-t a postai fogadó rendszerbe, így azt nem kell külön e-mailben beküldeni.