Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az intézkedést a belbiztonsági minisztérium jelentette be, s egyúttal közölte, hogy a kormányzat által felügyelt valamennyi ügynökségnél is tilos lesz a Kaspersky Lab termékeinek használata - írja az MTI.

Indoklásában a belbiztonsági tárca amiatti aggodalmát hangoztatta, hogy a számítógép-biztonsággal foglalkozó, moszkvai székhelyű Kasperskyre befolyást gyakorolhat a Kreml, s ezért a cég vírusirtó szoftvereinek telepítése amerikai kormányzati hivatalokban veszélyeztetheti az Egyesült Államok nemzetbiztonságát.

Közleményében a tárca leszögezte, hogy a minisztériumot "aggasztja a Kaspersky Lab egyes tisztségviselőinek kapcsolata az orosz hírszerzéssel és más orosz ügynökségekkel", továbbá az is, hogy "az orosz törvények lehetővé teszik az orosz hírszerző ügynökségeknek, hogy segítséget kérjenek, illetve segítségnyújtásra kötelezzék a Kasperskyt, valamint megfigyeltessék az orosz hálózatokon átfutó kommunikációt". (Ez mindenki életét megváltoztatja - az Önét is.)

A Kaspersky Lab közleményben utasította vissza a feltételezéseket, azzal érvelve, hogy az adatmegosztásra vonatkozó orosz törvényeket az Egyesült Államokban félreértik, azok ugyanis csupán a kommunikációs szolgáltatásokra érvényesek. "Senki, és egyetlen szervezet sem mutatott be nyilvánosan hitelt érdemlő bizonyítékot a kétes feltételezéseken és pontatlan feltevéseken alapuló vádakra" - fogalmazott az orosz cég.

Az amerikai minisztérium döntése értelmében valamennyi szövetségi kormányhivatalnak 30 napon belül fel kell mérnie a számítógépes rendszerében lévő Kaspersky-termékeket, és ezek használatát 90 napon belül be kell szüntetnie. A rendelkezés azonban ezúttal csak a polgári intézményekre és ügynökségekre vonatkozik, a Pentagon (védelmi minisztérium) és a katonai, valamint a hírszerző szervezeteknél már korábban megtiltották a Kaspersky-termékek használatát.

A Trump-kormány döntését Jeanne Shaheen, New Hampshire demokrata párti szenátora üdvözölte, és reményét fejezte ki, hogy a kongresszus a döntést törvénnyel is megerősíti majd. Amy Klobuchar, minnesotai demokrata párti szenátor pedig levélben kért tájékoztatást a belbiztonsági minisztériumtól arról, hogy a bankokban, energetikai rendszerekben vagy a tavalyi választások informatikai rendszereinél használtak-e Kaspersky-termékeket.

Az amerikai intézkedéssel kapcsolatban a Reuters brit hírügynökség megjegyezte, hogy Eugene Kaspersky, az orosz cég alapítója és vezérigazgatója a KGB iskolájába járt, és a vállalat korábban már elismerte, hogy dolgozik az FSZB orosz biztonsági szervezetnek. A Kaspersky azonban mindig hevesen cáfolta, hogy hírszerzési tevékenységet folytatna az orosz kormányzat számára.