Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Digitális Unió kiteljesítését szolgáló, az EP képviselők által 582 szavazattal 98 ellenében 9 tartózkodással elfogadott kezdeményezés célja, hogy a közterületeken és közintézményekben mindenki ingyenesen, jó minőségű internethez férjen hozzá - írja az MTI.

Az EU külön alappal támogatja, hogy 2020-ig mintegy 6000, eddig ingyenes wifivel le nem fedett településen építsenek ki hotspotokat a közösségi élet helyszínein. Az EU az infrastruktúra kialakítását támogatja.

A tájékoztatás szerint főként a közintézmények és fenntartóik pályázhatnak majd a támogatásra, hogy a települések főterein, parkjaiban, múzeumaiban, könyvtáraiban, vasútállomásain, kórházaiban elérhető legyen a nagysebességű és ingyenes wifi. Az erre elkülönített összeg jelenleg 120 millió euró.

Az Európai Parlament jóváhagyása által már 2018 elején megnyílhat a pályázatok benyújtásának lehetősége. A résztvevőknek vállalniuk kell, hogy legalább három évig állják a működtetés költségét, könnyen hozzáférhető, ingyenes és biztonságos hálózatot üzemeltetnek, továbbá a személyes adatokat nem használják kereskedelmi célokra. Ha egy településen, vagy régióban már létezik hasonló szolgáltatás, akkor nem lehet további támogatást igényelni - tették hozzá.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője az MTI-ez eljuttatott nyilatkozatában rendkívül előremutatónak nevezte a WiFi4EU névre keresztelt kezdeményezést. A közterületeken elérhető ingyenes hozzáférés a vezeték nélküli internethez azt mutatja, hogy az uniós intézmények közötti tárgyalások során sikerült erősíteni a tagállamok közötti földrajzi egyensúlyt a forrásokhoz való hozzáférésben.

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában hangsúlyozta, a magyar falvak jövőjének kulcsa a digitális fejlődés. Az internet-hozzáférés biztosítása párhuzamosan a digitális készségek fejlesztésével forradalmi változásokat hozhat a magyar falvak életében - jegyezte meg. Az ellenzéki politikus kritikája szerint a magyar kormány eddig nem ért el kézzel fogható eredményt a mindenki számára elérhető internet, valamint a felhasználói ismeretek széles körű átadása terén. Miközben - ahogy azt a WIFI4EU program is jól mutatja - az uniós intézmények cselekednek - hangsúlyozta.