A magyar mobilszolgáltatóknál 5,8 százalékkal emelkedett az sms-forgalom a második negyedévben. Ez már a hatodik negyedév, amikor folyamatosan emelkedik a küldött üzenetek száma.

Az idei második hónapban közel 468 millió sms-t küldtek itthonról, amely megközelíti a 2011-es értéket.

A fordulat 2016-ban jött. Oka egyrészt az, hogy a szolgáltatók több olyan csomagot értékesítettek, amellyel nagy számú - vagy korlátlan - üzenetet lehet küldeni. Másrészt a kényelmi szolgáltatások (parkolás, bankolás, autópálya) is egyre népszerűbbek. Erről itt írtunk részletesen.

Mindez úgy tűnik elég volt ahhoz, hogy az üzenetküldő applikációk (Viber, Messenger, Snapchat), vagy az Apple iMessage népszerűsége miatt tapasztalható csökkenést megfordítsa.

Megdöbbentő adatforgalom

A mobiladat-forgalom növekedése 2017-ben érezhetően felgyorsult. A korábbi 30-40 százalékos növekedések után az első félévben 56, a másodikban közel 70 (!) százalékkal emelkedett éves bázison. Hogy érezni lehessen, mit jelent ez: idén április és június között 29,7 ezer terabájt adat "fogyott", amely több mint a 2013-as egész évi 29,4 terabájt.

Ez vélhetően még inkább emelkedik, mivel a magyar szolgáltatók idén értek el oda, hogy értelmezhető mennyiségű adatot kínáljanak a lakossági ügyfeleknek is. Sőt, már korlátlan adatcsomag is elérhető, nem beszélve az uniós roamingdíjak eltörléséről.

Többet is beszélünk

A mobilhálózatokból induló hívások hossza töretlenül 3-5 százalékkal emelkedik minden évben, a második negyedévben ez 5,7 millió percet jelentett. Egy átlagos hívás 2,7 percig tart, ez érezhető emelkedés a 2010-2012 között mért 2,2 perchez képest.

A második negyedév végén 11,85 mobil-előfizetés volt, amelyből 4,5 millió volt feltöltőkártyás. Ez a statisztika azonban pont az adategyeztetés határidejének lejárta után zárult, így az igazán érdekes adatokat majd a harmadik negyedéves számokból láthatjuk.