Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A folyamatosan halmozódó adatmennyiség lassan már kezelhetetlenné válik az emberi agy számára. Ezek feldolgozásában a növekvő teljesítményű számítógépek, a mesterséges intelligencia és az egyedi szoftveres fejlesztések nagy segítséget nyújtanak már most is. Ugyanakkor több kutatás megjelent abban a témában, hogy az egyre magasabb fokú gépesítés következtében nemsokára munkahelyek milliói válhatnak feleslegessé, azaz lehetséges, hogy az emberi erőforrásra pár év múlva már csak közvetítőként, döntéshozóként lesz szükség.

Jelenleg a termelőiparban, azon belül is az ipari minőség-ellenőrzésben láthatjuk az egyik legdinamikusabb fejlődést az automatizáció terén. Mivel e területen a pontosság elengedhetetlen, a folyamatok során az emberi hibák kiküszöbölésére megfelelő megoldást nyújt a gépesítés.

A munkahelyi tevékenységek 45 százalékát ma már automatizálni lehet az aktuálisan elérhető technológiákkal.

Mind a vállalatok, mind a dolgozók számára nagy segítséget jelent a technológia egyik központi elemét adó, úgynevezett gépi látás: ennek során speciális kamerák és egy kapcsolódó szoftver végzi el a szükséges feladatokat. A kamerarendszerek valós időben rögzítik a gyártási folyamatot, majd a hozzá fejlesztett szoftveres megoldás ellenőrzi az eredményeket, azonosítja a munkadarabokat, méréseket végez, és a kapott információkat továbbítja a felelős személyeknek.

Az innovatív rendszer legnagyobb előnye, hogy növeli a termelékenységet és a munkabiztonságot, továbbá részletes, élő betekintést biztosít a menedzserek, gyártásvezetők számára.

A technológiai követelményeknek megfelelő kamerák gyártásában a Basler AG piacvezető megoldásaival több éve élen jár. A kamerák és egyedi szoftveres megoldások értékesítését és egyedi igényekhez igazítását Magyarországon a Dolphio Technologies Kft. gépi látás divíziója valósítja meg.

Világunk egyértelműen a lehető legmagasabb szintű gépesítés irányába tart. Egy valami azonban biztosan elmondható: ha ma még nem is kell aggódnunk munkák elvesztése miatt, abban biztosak lehetünk, hogy a rohamos technológiai fejlődés alaposan megváltoztatja azt, ahogy jelenleg dolgozunk.

A cikk megjelenését a Dolphio Technologies Kft. támogatta. További érdekességekért keresse fel a cég gépi látással foglalkozó oldalát!