Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Október 24-i hatállyal módosul az elektronikus hírközlésről szóló törvény. A változások egyik hozománya, hogy az előfizetési csomagban vásárolt készülékeken a hűségidő lejártát követően a szolgáltatónak ingyen kell feloldania a kártyazárat. Erre eddig is biztosítottak egyébként lehetőséget a szolgáltatók, de csak ellenszolgáltatás fejében, a szerződéskötés időpontjától függően más-más összegért, ami egyes esetekben több tízezer forint is lehetett - írja a portál.

A jogszabályi változás nyomán tehát a függetlenségre vágyó készüléktulajdonos egyfelől több ezer forintot megspórolhat hamarosan a korábbi gyakorlathoz képest, másfelől pedig egy "zugszaküzlet" helyett immár legális és biztonságos körülmények között érheti el mindezt.

Például egy kártyafüggetlenként forgalmazott Samsung Galaxy S8-as ára jelenleg 270 ezer forint körül mozog, míg az egyik szolgáltatónál eleve függetlenített verzióban mintegy 210 ezer forintért is megvásárolható. Ez utóbbiban akadhat ugyan egy-kettő, szolgáltatóhoz köthető bloatware ("kéretlenül" előre telepített) szoftver, de ezen azért a pár tízezres különbségért akár túl is teheti magát az ember.

A Magyar Telekom mobilkészülékek nagy része már jó ideje SIM-lock mentesen kerül forgalomba és közlésük szerint ez így marad a jövőben is. A korábban vásárolt készülékek esetében a termék cikkszámában szerepelő "SL" betűk jelzik, ha nem hálózat-független készülékről van szó, a függetlenítési folyamatot tehát csak ezekben az esetekben kell elindítani.

A szolgáltató egyébként már a törvényben megjelölt határidő előtt, október 20-tól biztosítja a díjmentes hálózatfüggetlenítést a lakossági és üzleti ügyfeleknek. A Telekom korábban bizonyos esetekben 15 ezer forintot kért a feloldásért - tudta meg a hirado.hu.

A Vodafone-nál - október 24-ét követően - a szerződéskötéstől számított egy éven belül húszezer, egy-két év között tízezer, avagy listaáras készülék esetében 2500 forintba kerül a függetlenítés, ha pedig az ügyfél készülékhez aláírt előfizetése már lejárt, akkor a szolgáltató ingyenesen biztosítja mindezt.

A Telenor az erre vonatkozó hivatalos sajtóközleményük kiadásáig nem kívánt információkat közölni.