Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A smart city alapja az okosvezérlés, az okos fenntartás - indította előadását Füzi Ákos, az IP Systems Zrt. vezérigazgatója. A mai energetikai ellátó rendszerek egyirányú rendszerek, ezt tudják megfordítani a smart gridek, ezáltal ugyanis egy sokirányú kommunikáció és rendszerirányítás jön létre. "Ezért szokták azt mondani, hogy a smart grid többirányú kommunikációt hoz létre. Régebben a tévé és rádió ilyen volt, ezt az internet változtatta meg, ahol már lehetett közvetlen visszajelzéseket adni" - mondta Füzi.

Az okosvezérlésnek köszönhetően optimalizálni is lehet a fogyasztást, sokkal jobban lehet monitorizálni az adatokat, ennek köszönhetően pedig többféleképpen lehet azokat felhasználni. Egy ilyen rendszer létrejöttéhez szenzorok, okosmérők tömkelegére van szükség - a rossz hír, hogy itthon szinte semmi sem történt az elmúlt években, miközben úgy tűnik, a világ elrohan mellettünk. Ezzel kapcsolatban azt mondta Füzi, hogyha egy négy évvel ezelőtti előadásának anyagát hozta volna, a számok nagyjából akkor is stimmeltek volna.

Kihasználatlan infók tömege

Mire jó az okos mérés elterjedése? - tette fel a kérdést Füzi, aki szerint, ha nem oldjuk meg technikailag, hogy ezeket az adatokat ésszerűen tudjuk használni, akkor feleslegesen gyűjtünk ennyi adatot. A telekommunikációs és pénzpiac már reagált az adattömegre, ám például az energetikai szektor még lemaradásban van - vélte a vezérigazgató, aki szerint ez utóbbi iparágnak közzé kellene tennie az adatokat, hiszen akkor fognak megjelenni az energetikai alkalmazások. A fogyasztó például kap egy csomó adatot arról, hogyan és mikor fogyaszt, így pedig akár személyre szabott csomagot is kaphatna a szolgáltatójától - mondott egy példát Füzi.

Persze vannak akadályok is: ilyen például, hogy az okos mérők beépítésének masszív beruházási igénye van, ami kérdéses, hogy kinél fog megtérülni. Ugyanakkor nagyon sokan szívesen költenek ilyen célra, így a beruházás megkezdése előtt érdemes körülnézni, honnan lehet plusz tőkét bevonni - mondta Füzi.

A jelenlegi szabályozásba az okosmérés ma még nehezen beépíthető (nemcsak itthon, de a térségünkben szinte mindenhol), hiszen nem ott keletkezik a haszon, ahol a költség - mondta Vöő Ferenc Kristóf, a KOM Központi Okos Mérés Zrt. vezérigazgatói műszaki tanácsadója. Szerinte ha nem jön létre egy összehasonlítást segítő adatbázis, akkor nem fogjuk tudni azt, hogy egy háztartás mennyire takarékos, nem fogja egy önkormányzat tudni azt, hogy melyik épületénél kezdje az energiahatékonysági felújítást, hanem találomra kiválaszt egyet. Amennyiben pedig elvégzi a felújítást, úgy az sem biztos, hogy mérni tudja majd a valódi hasznot, esetleg azt, hogy maguknak az embereknek a gondolkodását hogyan kell átalakítani a nagyobb hatékonyság érdekében.

Árzuhanást várnak

Jó hír, hogy a szenzorok ára nagy mértékben megy le, hamarosan sokkal nagyobb tömeg számára lesznek elérhetőek - vélte Vöő. A felmérések szerint a lakosság 20 százaléka elkötelezett az energiatudatos energiafelhasználás iránt, a remények szerint ők jobban érdeklődnek majd az okosmérők iránt - tette hozzá Molnár Gábor, a KOM Központi Okos Mérés Zrt. vezérigazgatója, aki szerint mivel az emberek a számlát a fogyasztás után kapják, ezért egyből érdekeltek lesznek az okos mérésben. Molnár ezzel kapcsolatban elmondta azt is, hogy adatvédelmi szempontból fontos kiemelni, hogy egyedi azonosítást nem tesznek lehetővé a hozzájuk beérkező adatok.