Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A startupok között is kifejezetten népszerű a pénzügyi és a banki szolgáltatások megújítása, ezen a területen nem ritkák a dollármilliárdokban mérhető befektetések.

Részletfizetés egyszerűen

Egyre népszerűbb az Affirm nevű cég részletfizetési szolgáltatása. Online kereskedők társulhatnak a pénzügyi vállalattal, amely különböző fizetési opciókat biztosít a webáruház vásárlóinak. Jelentősen nőhet például egy online bútorkereskedő bevétele, ha a szolgáltatás által 12 hónapos részletfizetést biztosít vásárlóinak. Egy 260 ezer forintos kanapéhoz így már havi 25 ezer forintért hozzájutnak a vevők anélkül, hogy a webáruház bármit is kockáztatna.

A cég jelenleg ruházatra, elektronikus eszközökre, autós kiegészítőkre, lakberendezésre és hangszerekre is kínál 3, 6 vagy 12 hónapos részletfizetési lehetőséget, igaz mindezt akár 20 százalékos kamattal teszi.

Pillanatnyilag az áruházak hagyományos bankokkal szervezik meg a részletfizetési lehetőséget, ez azonban legtöbbször nem vehető igénybe online kereskedőknél. Eddig főleg amerikai eladók éltek ezzel a lehetőséggel, de az ottani sikerből ítélve hamar megjelenthet a szolgáltatás akár Magyarországon is.

Újratárgyalható kamatok

A 2013-ban alapított Earnest egy új-generációs bankként határozza meg magát. Az adatelemzést és a szoftverautomatizálást segítségül hívva két perc alatt ad személyi kölcsönre vagy hitelrendezésre árajánlatot.

A kamatlábak megállapításakor a társaság figyelembe veszi az igénylő tanulmányi és munkavállalási múltját, és hiteltörténetét, melyek kedvező állása csökkenti a felszámolt kamatot. A cég által kínált szolgáltatások a hagyományos banki kínálatnál többet nyújtanak. Főleg rugalmasságukban teljesítenek túl az eddigi banki megoldásokon, hiszen a felhasználók már meglévő hiteleik kamatát és visszafizetési feltételeit is újratárgyalhatják.

A jövő befektetési formája

A megtakarítási szokásokat változtathatja meg gyökereiben a Robinhood. A tőzsdei kereskedelmi platform a részvények és az egyre népszerűbb ETF-ek (tőzsdei kereskedési alapok) adás-vételét pörgetheti fel, a cég ugyanis nem számít fel jutalékot a tranzakciók után. A vállalat jelenleg az Egyesült Államokban és Ausztráliában működik, de rohamosan terjeszkedik, ami azért is nagy szó, mert jelenleg nehezen érhetők el az amerikai tőzsdén jegyzett vállalatok részvényei és az amerikai ETF-ek. (Szokott bankolni? Drámai változások jönnek.)

Természetesen felmerül a kérdés, hogy ha nem számít fel jutalékot a cég, akkor miből teremt profitot. Egyrészt a nála vezetett számlákon lévő összegből kamatbevételre tesz szert, másrészt pedig Gold csomagját havi 10 dollárért (2660 forintért) kínálja, ami a kereskedési órákon kívüli piachoz biztosít hozzáférést.

Spóroljon észrevétlenül

A Digit a takarékoskodásban van a felhasználók segítségére. A cég alkalmazása folyamatosan követi az ügyfelek pénzmozgásait és rendszeres időközönként - általában 2-3 naponta - egy kis összeget utal át a felhasználó számlájáról a Digitnél vezetett megtakarítási számlára. Ezzel a módszerrel a takarékoskodás gyerekjátékká válhat.

Ha pedig összegyűlt a régóta áhított utazásra vagy laptopra félretett pénz, egy SMS-sel át lehet helyezni a megtakarítást a főszámlára. Az első száz napban ingyen kipróbálhatják a szolgáltatást az ügyfelek, utána havi 3 dollárba (körülbelül 800 forintba) kerül a megtakarítási forma.

Friss diplomásokat segítik

Kifejezetten a pályájuk elején lévő diplomásokat célozza a SoFi. A tanulmányok alatt felhalmozott hitelek kiváltásában segít a szolgáltatás. Alacsony kamatai mellett a kiegészítő szolgáltatásaival vonzó az ügyfelek számára. Exkluzív eseményeire meghívást, karrier-tanácsadásához pedig hozzáférést kapnak a kapcsolatépítésre és tanácsra karrierjük elején igencsak rászoruló diplomások. Sőt, a cég ügyfelei 0,125 százalékos kedvezményt kapnak a banknál vezetett jelzáloghitelre és személyi kölcsönre. A felsorolt startupok közül a SoFi részesült a legnagyobb befektetésben, csaknem 2 milliárd dollárral fogadtak a befektetők a vállalat sikerére.

A szolgáltatások jelentős része egyelőre csak az Egyesült Államokban érhető el, de a cégek egyöntetűen kifejezték terjeszkedési szándékukat Európa felé.

Címlapkép forrása: Pixabay