A technológiai áttörések terén Kína jelentősen erősödő potenciált mutat - derült ki a KPMG több mint nyolcszáz nemzetközi élvonalbeli fejlett technológiai vállalat és a Fortune 500 listát alkotó cégek vezető szakembereinek megkérdezésével évente összeállított, The Changing Landscape of Disruptive Technologies című elemzéséből.

A tavalyi 23 százalék után az idén a megkérdezettek 25 százaléka vélte úgy, hogy Kína vezető szerepet tölthet be a gyökeres átalakulást hozó, jövőt formáló technológiai fejlesztésekben. Az Egyesült Államok megítélése viszont ebben a tekintetben a tavalyi 29 százalékról 26 százalékra csökkent.

Bár a kormányzat az utóbbi időben jelentős lépéseket tett a hazai innováció és kutatás-fejlesztés erősítésére, még mindig rengeteg a tennivaló - olvasható az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2016. évi Tudományos, Technológiai és Innovációs Kitekintőjében (STI Outlook 2016).

A tanulmány megállapítása szerint Kína rohamos ütemben alakul át termelőbázisból globális innovációs motorrá. "A kínai gazdasági átalakulás számos új növekedési motort és új iparágakat hoz létre, új intézményeket teremt és új lehetőségeket nyit meg a technológiai fejlődés és az innováció előtt" - idézi a jelentés Egidio Zarrella, a KPMG China szakértője szavait.

A kínai vállalatok nagy lendülettel vetik magukat bele a jövőt formáló új technológiák, például a számítástechnikai felhő vagy a dolgok internete által kínált üzleti lehetőségekbe. A következő négy évben a Szilícium-völgy mellett Sanghaj lesz a világ legjelentősebb technológiai fejlesztési központja, a második vonalat pedig New York, Tokió és Peking alkotja majd a tanulmány megállapítása szerint.