"A Samsung Electronics már az elmúlt években megtette az első lépéseket működési szerkezetének leegyszerűsítésére, fő tevékenységi körére való összpontosítására és folyamatosan vizsgálja a hosszú távú optimalizálás lehetőségeit is" - írja a konszern kedden kiadott közleménye. "A vizsgált lehetőségek között szerepel egy holding-struktúra kialakítása, valamint a konszern részvényének bevezetése külföldi tőzsdékre."

"A felsorolt lehetőségek vizsgálata nem jelenti, hogy a cég vezetése el lenne kötelezve egyik, vagy másik megoldás mellett. A folyamat várhatóan hat hónapot vesz majd igénybe, a Samsung Electronics a lehetőségek felmérését követően hozza meg a döntést" - szögezi le a közlemény.

A Samsung közleményében egyúttal jelezte szándékát 2016-os osztalékalapjának 30 százalékkal 4 ezer milliárd wonra (3,4 milliárd dollár) emelésére is.

A holding-struktúra kialakítása amellett, hogy egybeesik a Samsung szándékaival, megfelel a piac várakozásainak is - mutatott rá Kim Sang-jo, a szöuli Hansung Egyetem közgazdász professzora. A szerkezetátalakítás megerősítené irányítási pozíciójában a Samsung harmadik generációs örökösét, Lee Jae-yong alelnököt, aki a Galaxy Note 7 globális visszahívása után vette kezébe a "kármentesítési" feladatokat.

Az ifjabb Lee 0,59 százalékos Samsung Electronics, 17,23 százalékos Samsung C&T (Construction & Trading Corporation) és 9,2 százalékos Samsung SDS tulajdonrésszel rendelkezik. A Samsung C&T-nek pedig 4,1 százalékos Samsung Electronics részesedése van.

Lee Sang-hoon pénzügyi igazgató a keddi bejelentést követő telefonos konferencián leszögezte, hogy nincsenek tervek a holding és a Samsung C&T összevonására.