Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az öt legnagyobb okostelefon gyártó közé bejutott három kínai vállalat, a Huawei, az OPPO és a vivo együttesen 24 százalékos piaci részesedésre tett szert az idei első negyedévben, 7 százalékponttal nagyobbra, mint 2016 első negyedévében. A Gartner kimutatása szerint az idei első negyedévben 380 millió okostelefon kelt el a világpiacon, 9,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Kezd visszaszorulni az Apple és a Samsung

Ezzel szemben az amerikai IDC informatikai és távközlési piackutató vállalat még áprilisban kiadott első negyedévi jelentésében 347,4 milliós, az egy évvel korábbit 4,3 százalékkal meghaladó világpiaci forgalomról számolt be. Ugyanakkor az IDC is kimutatta, hogy az öt piacvezető vállalat közül csak a három kínai cég növelte piaci részesedését az idei első negyedévben, míg a Samsung és az Apple részesedése csökkent.

A Gartner szerint a piacvezető Samsung eladásai három százalékkal, 78,7 millióra csökkentek az első negyedévben, ami 20,7 százalékos piaci részesedésnek felelt meg. Az IDC szerint a Samsung az egy évvel korábbival megegyező, 79,2 millió készüléket értékesített az első negyedévben, ami piaci részesedésének 23,8 százalékról 22,8 százalékra való csökkenéséhez vezetett.

Az Apple, az okostelefonok piacának második legnagyobb szereplője, a Gartner szerint az előző évivel megegyező, 52 millió készüléket értékesített az első negyedévben, ami 13,7 százalékos piaci részesedésnek felelt meg. Az IDC szerint viszont az Apple szerény mértékben növelte eladásait, 0,8 százalékkal, 51,2 millióról 51,6 millióra, piaci részesedése azonban így is 14,9 százalékra csökkent 15,4 százalékról.

Jönnek fel a kínai gyártók

Az IDC szerint a harmadik helyen álló Huawei 21,7 százalékkal, 34,2 millióra növelte első negyedéves eladásait az egy évvel korábbi 28,1 millióról, és eközben piaci részesedését is 9,8 százalékra növelte 8,4 százalékról.

A rangsorban negyedik OPPO a Gartner szerint közel megduplázta eladásait, 31 millió készüléket értékesített és 8,1 százalékos piaci részesedésre tett szert. Az IDC szerint viszont az OPPO 29,8 százalékkal, 25,6 millióra növelte eladásait a tavalyi első negyedévi 19,7 millióról, piaci részesedése pedig 7,4 százalékra bővült 5,9 százalékról.

A rangsorban ötödik, a kínai vivo az IDC szerint 23,6 százalékkal több okostelefont értékesített az idén mint tavaly, 18,1 milliót 14,6 millió után, ami az idén 5,2 százalékos piaci részesedésnek felelt meg a tavalyi 4,4 százalékkal szemben.

A Gartner kimutatása szerint az első negyedévben értékesített okostelefonok 86,1 százaléka Android, 13,7 százaléka iOS és 0,2 százaléka egyéb más operációs rendszeren futott.