Az Orbán Viktor vezette kormány a vezető nélküli, valamint az elektromos hajtású járművek fejlesztésében és gyártásában való magyar részvétel koordinálásáért, továbbá az ELI Science Park projekt oktatási, kutatási és gazdaságfejlesztési koncepciójának kialakításáért felelős kormánybiztosi feladatok ellátására 2016. december 1-jétől Palkovics Lászlót kormánybiztossá nevezte ki - derül ki a mai Magyar Közlönyből.

  • A kormánybiztos feladata a Zalaegerszegen létrehozandó járműipari tesztpálya funkcionális kialakításával, létrehozásával és a későbbi kihasználásával kapcsolatos kormányzati szintű tevékenység koordinációja,
  • a szegedi ELI Science Park (lézer kutatóközpont projekt) megvalósításához szükséges koncepció kidolgozásának koordinálása
  • a két beruházás szempontjából releváns állami felsőoktatási intézményekben folyó szakemberképzéssel összefüggő kormányzati koordináció, valamint a projektekben résztvevő felsőoktatási intézményekben és kutatóhelyeken a releváns szakterületeken folyó k+f+i-tevékenységgel összefüggő kormányzati koordinációs feladatok ellátása.

A kormánybiztos tevékenységét az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szervezetében működő titkárság segíti.

A kormánybiztos e tevékenységéért az államtitkári illetménynek megfelelő összegű díjazásra és kormányrendeletben meghatározott juttatásokra jogosult.

Az önvezető autók számára is alkalmas, high-tech tesztpálya állami beruházásban épül Zalaegerszegen, mintegy 40 milliárd forintért.

A szegedi lézerközpont uniós támogatással épül. A két uniós cikluson is áthúzódó beruházás teljes költsége több mint 70 milliárd forint, ennek 85 százalékát fedezi az EU. A 25 ezer négyzetméteres kutatóközpontban öt lézeres nagyberendezés működik majd, várhatóan háromszáz embernek ad munkát.

A zalaegerszegi születésű Palkovics László 2014-től az Emmi oktatásért felelős államtitkára, Széchenyi-díjas gépészmérnök, egyetemi tanár, az MTA doktora, 2013-tól a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, aki korábban dolgozott többek közt a Knorr Bremse Fékrendszerek Kft.-nél is.

A zalai járműipari tesztpálya megvalósítása korábban már miniszteri biztost is kapott, Vigh László fideszes zalaegerszegi országgyűlési képviselő személyében, akit a gazdasági miniszter nevezett ki.