Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nyílt közbeszerzés eredményét  az ajánlatkérő BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. közölte a Közbeszerzési Értesítőben. A BKK és a T-Systems a szerződést még szeptember 27-én kötötte meg, de az csak most jelent meg.

A közlemény kitér arra, hogy a BKK közlekedésinformatikai rendszerei (FUTÁR, TVM, BUBI) kiépítése során a rendszerhez kapcsolódó berendezések száma - a projektek pénzügyi korlátai miatt - közel sem terjedhetett ki valamennyi szóba jöhető elemre, ami jelentős fejlesztési potenciált rejt. A mostani keretmegállapodás egyrészt a FUTÁR, a TVM és a BUBI rendszerek szükséges szoftverfejlesztési, szoftverkarbantartási és törvényi követési szolgáltatásainak biztosítására szolgál.

Másrészt eszközöket is kell szállítania a nyertesnek. Így például 175 darab közterületi utastájékoztató berendezést, peron hangosítókat, jármű fedélzeti eszközöket (egyebek mellett kamerákat és utasszámláló berendezéséket), továbbá a központi és diszpécseri munkaállomás hardver elemeit is.

Mint a Napi.hu is közölte, az úszó világbajnokság kezdetére készítette el a T-Systems a BKK-nak az online jegyértékesítési rendszert. A cég feljelentette azt a 18 éves fiatalembert, aki a rendszerben található biztonsági résre hívta fel azzal a figyelmet, hogy 50 forintért vásárolt magának bérletet. Az ügyben nyomozás indult, a vádat azonban később az ügyészség visszavonta.

Ennél sokkal komolyabb rések is tátongtak a védelmen, hiszen az egyik portál megszerezte a teljes (vagy közel teljes) regisztrációs adatbázist, a felhasználók személyes adataival együtt. Szeptemberben a T-Systems két érintett vezetőjének távoznia kellett. Ezek után nyert most újra közbeszerzést - versenytárs nélkül - a BKK-nál a T-Systems.

(Fotó: Shutterstock)