- Milyen lehetőségek vannak ma Magyarországon az aranybefektetésre, és melyek e speciális befektetési forma főbb jellegzetességei?
- Aki az arany kínálta értékállóságba kíván befektetni, az előtt két alapvető lehetőség nyílik. Lehetséges magát a nemesfémet fizikailag megvásárolni, és lehet bányatársaságok részvényeibe vagy tőzsdén kereskedett nyersanyagpiaci alapokba fektetni. Ez utóbbiakat nevezzük "papíraranynak". A papírarany mögött aranyfedezet áll ugyan, de csak a fizikailag birtokba vehető, kézzelfogható aranytömbök és érmék biztosítják a klasszikus aranybefektetés ismert előnyeit, a stabilitást és a mindenkori likviditást. A befektetési arany fontos tulajdonsága, hogy a befektető "négy 9-es" (99,99 százalékra szinített) tisztaságú, de más tekintetben gyakorlatilag megmunkálatlan, nyers aranyat vesz, szemben az ékszerarannyal. Az ékszeraranyat 25 százalékos forgalmi adó és még fazonköltség is terheli, míg a befektetési arany mindezektől a terhektől mentes, így a befektető világpiaci áron juthat a nemesfémhez.


- Hol tud valaki befektetési aranyat venni, és hogy zajlik maga a befektetés?
- Befektetési aranyat ma már országszerte kínálnak befektetési brókerek és internetes platformok. A befektető feladata, hogy összehasonlítson, és a számára legmegfelelőbb szolgáltatási színvonalból, tömb- és érmeválasztékból, és nem utolsósorban a szolgáltatók árfolyamai közül válasszon. A befektetési aranyat forgalmazó cégek leginkább a mindenki által ismert pénzváltókhoz hasonlítanak. A forgalmazók a különféle aranyrudakra és érmékre napi vételi és eladási árat képeznek. Nyilván ez az egyik legfontosabb szempont a kiválasztásuknál. Aki tehát fizikai aranyba kíván befektetni, az fel kell hogy vegye egy ilyen forgalmazóval a kapcsolatot. A befektetőnek el kell döntenie, hogy egyszeri vagy megtakarító jellegű, rendszeres befektetést szeretne, és hogy mekkora összeget kíván befektetni. A befektetésre szánt összeg függvényében lehet aztán választani különböző méretű rudak és érmék közül. Vételi árfolyamon lehet az aranyat venni, és eladási árfolyamon eladni - pont úgy, mint ahogy egy pénzváltóban forintot euróra, eurót forintra vált az ember. Van forgalmazó, amelyik nem csak személyesen bonyolít ügyleteket, hanem internetes, telefonos megrendelés alapján is, és - biztosított értékküldeményként - házhoz szállítja az aranyat.


- Miért éri meg aranyba fektetni, milyen hasznot hoz egy ilyen befektetés?
- A tapasztalatok azt mutatják, hogy olyan befektetők választják az aranyat, akik a hosszú távú jövőjüket akarják biztosítani. Az arany nem feltétlenül spekulatív befektetés, ami gyorsan hoz nagy nyereséget, és tény az is, hogy még kamatot sem termel. Ellenben az arany biztonságot és értékállóságot jelent, ami a mostani válságos gazdasági környezetben nagyon erős fegyvertény. Tehát az arany konzervatív szerepet lát el egy befektetési portfólióban: biztonsági tartalék.


- Milyen arányban tartalmazzon a befektetési portfólió aranyat?
- Az egyes pénzügyi befektetések különböző mértékben járnak kockázatokkal. Ezért javasolt nem mindent egy lapra feltenni, hanem több különböző befektetési alternatívára szétosztani a személyes megtakarításokat. Befektetési aranyat 5-10% százalékban szokás a portfólióban tartani.


- Jelenleg igen magas szinten, unciánként 1300 dollár felett jegyzik az aranyat a világpiacon. Vannak, akik szerint már késő beszállni ezen a magas árfolyamon. Milyen árszinten javasolt aranyat vásárolni?
- Kína és India egyre növekvő keresletet generál, ami megalapozza az árfolyam tartós emelkedését, még ha átmenetileg persze bármikor gyengülhet is az árfolyam. Ám egy hosszú távon tervező befektető számára, aki biztonsági tartalékot szeretne képezni, valójában a pillanatnyi árfolyam nem is olyan fontos. Döntő az, hogy ne egy konkrét időpontban vegyünk aranyat, hanem osszuk el a vásárlást időben több hónapra, így a szélsőséges árfolyamkilengések elkerülhetők.