A tengerentúli befektetők a kereskedés kezdetén óvatosak voltak, a Fed kamatdöntésére vártak, a részvényindexek szolid emelkedéssel rajtoltak. A délután megjelent amerikai makroadatsor a kamatcsökkentési várakozásokat erősítette, az Egyesült Államok termelői árindexe (PPI) ugyanis a júliusi 0,6 százalékos emelkedés után 1,4 százalékot esett augusztusban, ám a volatilis üzemanyag- és élelmiszerárak nélküli magindex 0,2 százalékkal nőtt. A közzététel után az elemzők többsége 25 bázispontos kamatcsökkentésre tippelt, ám tévedtek, a Fed radikálisabban lépett, 50 százalékkal kurtította meg alapkamatát. Ezt hálás köszönettel fogadták a befektetők, aminek nyomán eufórikus vásárlás vette kezdetét. Ez végül 2002 ősze óta nem látott napon belüli emelkedésbe hajszolta a tőzsdeindexeket. A Dow Jones 2,51 százalékkal, 13 739,39 pontra, a Nasdaq 2,71 százalékkal, 2651,66 pontra, az S&P-500 2,92 százalékkal, 1519,78 pontra ugrott. A emelkedésben szerepet játszottak a vártnál jobb gyorsjelentéseket közzétevő cégek, közöttük a pénzügyi szektorból ismert Lehman Brothers, illetve a kereskedelemben érdekelt Best Buy.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!