A magyar fizetőeszköz csütörtök délután gyengült a főbb devizákkal szemben, amely főleg az ukrán-orosz konfliktus eszkalálódásának hatása volt. Moszkva ugyanis elismerte, hogy inváziót indított Ukrajna ellen. A régiós devizákhoz képest az euróval szemben a forint gyengült a legjobban, de ez nem jelentett akkora mértéket, amiről azt elhetne mondani, hogy elszakadt a régiótól. Az euróval szemben a magyar fizetőeszköz 1,1, míg a román lej 0,3, a cseh korona 0,5, a lengyel zloty pedig 0,6 százalékkal gyengült.

Az euró/forint árfolyam teteje 316,40-nél volt, ahonnan kissé visszakorrigált a forint 315,70-ig. A dollárral szemben 1,2 százalékkal gyengült a forint, a devizapár kurzusa 240,22-ig ment, késő délutánra 239,60 forintig húzódott vissza. A svájci frankkal szemben 1,2 százalékkal gyengült a forint, az alpesi deviza jegyzése 261,84 forinon alakult késő délután, napközben 262,47 forintig ment az árfolyam.

Az MNB vélhetően örülni fog, ha az euró/forint árfolyam a 315 forintos szint körül stabilizálódik a mostani helyzetben, hogy a feszültségek további fokozódásából adódó negatív piaci reakció esetén még legyen hely a további gyengülésnek - vélekedett Csajbók Róbert, az ING devizapiaci kereskedője. Az euró/forint kurzusában a történelmi csúcs 324,50 forint körül van jelenleg.

Az euró is gyengült a dollárral szemben, a kora reggeli 1,3210-es szinthez képest késő délután 1,3174 körüli mozgott az árfolyam.

Az állampapírok másodpiacán csütörtökön egyes papírok hozama jelentősen változott: a rövid oldalon a 3 és 12 hónapos papírok stagnáltak, míg a hat hónapos diszkontkincstárjegyek hozama 15 bázisponttal zuhant, a hosszú oldalon viszont a kötvények hozama 10-12 bázisponttal megugrott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!