Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Amikor azt mondom, hogy szabaduljunk meg tőle, úgy értem, hogy adjuk a bankot a magánszektor gondoskodó kezeibe" - részletezte elképzeléseit a lapnak adott interjúban a pénzügyminiszter. A brit állam nagyjából 80 százalékos tulajdonrészt birtokol az RBS-ben, ezért George Osborne szerint évekig is elhúzódhat a részesedés értékesítése.

A miniszter szerint két fontos szempont van: a privatizáció hatalmas méretű, nagyobb, mint a nyolcvanas évek összes privatizációja együtt, ezenkívül a brit adófizetők úgy szeretnének kiszállni a bankból, hogy abból valami hasznuk is legyen.

Még 2008-ban a gazdasági válság idején a brit kormány 45 milliárd fonttal segítette az RBS-t. Hogy ezt a pénzt visszakapja a kormány, részvényenként 4,55 fontos áron kellene eladni részvényeit. Az RBS részvényárfolyama 3,73 font körül van.

George Osborne szerint a különböző megkötések miatt valóban vannak technikai korlátok, de szeretné, ha a brit parlamenti választások után a nyáron már történne valami, például ha már lenne egy terv a privatizáció menetéről.

A pénzügyminiszter szerint évekig elfogadta az RBS embereinek érvelését, hogy a befektetési banki üzletág a pénzintézetnél nemzetközileg is működőképes lesz, de ezt azóta már megbánta. A The Financial Times korábbi tudósítása szerint az RBS-nél 2019-ig 14 ezer embert bocsátanak el a befektetési banki üzletágtól.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!