A cégbíróság 2016. január 27-én, szerdán hozta meg a bejegyzés elutasításáról szóló döntést.

Az FHB közleménye szerint a cégbíróság a tőkeemelést mind tartalmi, mind formai szempontból megfelelőnek találta, eljárása során kizárólag az alapszabály módosításához a társaság által a cégbíróság számára benyújtott MNB engedélyt kifogásolta. Az MNB 2014. szeptember 11-én az osztalékelsőbbségi részvények vonatkozásában megadott engedélye a cégbíróság álláspontja szerint "...nem lehet a kérelemhez csatolt okiratokban szereplő tőkeemelés engedélye, mert a tőkeemelés elhatározását jóval megelőzően, 2014 szeptemberében kelt...".

A bank meggyőződése, hogy az MNB által kiadott engedély megfelelő, mert pontosan arra a "B" típusú osztalékelsőbbségi részvényfajtára vonatkozik, amelyet a társaság kibocsátott és a befektetők lejegyeztek, érvényességére pedig semmilyen jogszabály nem tartalmaz időkorlátozást. Új törzsrészvények kibocsátásával kapcsolatos alapszabály-módosításhoz az MNB engedélye nem szükséges - közölte a bank.

Az FHB szerint az eljárás során a cégbíróság arra az álláspontra helyezkedett, hogy "a Hpt., illetve más jogszabály sem határozza meg a fenti engedély érvényességének határidejét, azonban nem lehet bármeddig emiatt érvényesnek tekinteni azokat".

A bank ennek alapján a cégbíróság elutasító végzését nem tartalmi, hanem az MNB engedélyek érvényességi idejével kapcsolatos értelmezési (technikai) kérdésnek tekinti, amelynek tisztázására a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megteszi és biztos benne, hogy a kérdés rövid időn belül megnyugtatóan rendeződik - olvasható a közleményben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!