Váratlan támogatást kaptak a gyengülő dollártól az első negyedévben az amerikai vállalatok, s emiatt nem meglepő módon most mindenki a Fedre figyel, folytatódhat-e a trend - írja összefoglalójában a Wall Street Journal.

Az első negyedéves amerikai gyorsjelentési szezon indulásakor az elemzők rendkívül pesszimistán várták a vállalatok számait, ehhez képest az eddig számaikat megjelentető cégek 75 százaléka az előzetes becsléseknél kedvezőbb nyereségadatokat tudott közölni. Az elmúlt öt évben ez az arány ennél alacsonyabb, 67 százalékos volt átlagosan.

Ennek jelentős része annak köszönhető, hogy az elemzők túlságosan is pesszimistává váltak, azonban nem kis részben a negyedév során gyengülő dollárárfolyam is szerepet játszott benne - mondta a lapnak Dubravko Lakos-Bujas, a J.P. Morgan vezető amerikai részvénystratégája.

A dollár a negyedév során a leggyengébb teljesítményét tudta felmutatni 2010 óta. A többi vezető devizával szembeni ármozgását mutató dollár index 4,2 százalékot csökkent az első három hónapban, jórészt annak köszönhetően, hogy a Fed a világgazdaság növekedésével kapcsolatos aggodalmai miatt a korábbinál óvatosabb hozzáállást kezdett el hangoztatni a rövid távú kamatok emelésével kapcsolatban. A lap szerint ha a Fed mai üléséről olyan jelzések érkeznének, hogy az amerikai gazdaság elég erős a további kamatemelésekhez, az azonnal dollár erősítő hatással járna. Ha ez bekövetkezne, akkor az értelemszerűen rosszat jelentene a jelentős külföldi kitettséggel rendelkező amerikai cégek számára. Idegen devizában keletkezett profitjuk dollárban számolva így csökkenne, s termékeik versenyképessége is romlana.

Rosszabbat vártak

Az IBM első negyedéves 4,6 százalékos eredményromlása ennél például jóval rosszabb is lehetett volna, azonban a devizaárfolyamokból eredő vesztesége 90 millió dollárral kevesebb lett, mint azt az elemzők várták. A cég pénzügyi vezérigazgatójának szavai szerint a cég eredményessége, ha az első negyedéves folyamatok nem változnak, a következő időszakban jelentősen javulhatnak is, ha nem kezd el ismét erősödni a dollár. De a dollár gyengülését dicsérő tucatnyi cég között volt többek között a Procter & Gamble és a Microsoft is.

Ugyanakkor a jelek szerint az amerikai cégek vezetősége meglehetősen óvatosan bánik az első negyedéves trenddel, többségük egyelőre nem merte hivatalos előrejelzéseibe beépíteni a gyengébb dollár kedvező hatásait.

A PepsiCo Inc. például nem változtatott egyelőre profit előrejelzésén, annak ellenére sem, hogy első negyedéves számai felülmúlták a várakozásokat. A jelenleg hivatalosnak tekinthető várakozásokban még mindig 4 százalékos árbevétel és profitvisszaesés szerepel, elsősorban a devizaárfolyamok kedvezőtlen mozgásaira való hivatkozással. A cég vezetőinek korábbi, elemzőkkel folytatott beszélgetéseiből az derült ki, hogy profitvárakozásaikat inkább a devizaárfolyamokra vonatkozó elemzői előrejelzésekre, semmint az azonnali árfolyamokra alapulnak.

A Philip Morris és a Johnson & Johnson azonban máris megragadta a kedvező lehetőséget, s a dollár gyengülésére való hivatkozással megemelték éves profitvárakozásaikat. Így járt el a világ egyik legnagyobb játékgyártója, a Hasbro, de a Netflix vezetése is hasonlóan cselekedett.

Az elmúlt évben komoly nehézségeink voltak, elsősorban a külföldi tevékenységünk nyereségességével kapcsolatban. Most azonban fordulatot látunk, a gyengülő dollár miatt legalábbis az első fél évben a nemzetközi tevékenységünk nyereségessége javulhat - mondta a Netflix pénzügyi igazgatója.

Nem készültek fel az erős dollárra

A dollár 2014 közepe óta erősödik kisebb nagyobb megszakításokkal a vezető devizákkal szemben. Ennek oka, hogy a Fed akkor kezdte el visszavonni addig működő különböző monetáris lazító programjait, s a piac egyre inkább kezdte beárazni a 2006 óta első kamatemelési ciklus elindulását.

euró/dollár árfolyam
Kép: www.markers.hu

A dollár erősödésének sebessége és ereje sok vállalatot felkészületlenül ért. Bár a cégek döntő többsége kisebb-nagyobb mértékben fedezi magát különböző eszközökkel a számukra nem kívánatos devizaárfolyam mozgásokkal szemben, ekkora és ilyen kitartó erősödés ellensúlyozására ezek az eszközök nem voltak elegendőek.

A tavalyi év utolsó negyedéve különösen fájdalmasra sikeredett. Rekordnak számító, 45 százalékos arányban hivatkoztak az amerikai cégek gyorsjelentéseikben a tevékenységüket sújtó negatív árfolyamhatásra.

Azért ez még nem sétagalopp

A kedvező jelek ellenére azért az első negyedévben még mindig siralmas lehet az amerikai cégek eredménye. Az elemzők a gyorsjelentési szezon megindulásakor még 9,4 százalékos visszaesésre számítottak az S&P 500-as index kosarában szereplő cégeknél átlagosan a tavalyi év első negyedévével összehasonlítva. Ez azóta javult egy keveset, 8,8 százalékra, azonban ez még így is évek óta az egyik legrosszabb jelentési szezon lehet hosszú évek óta.

Ebben változatlanul komoly szerepe van a dollárnak, hiszen annak árfolyama még a kedvező fordulat ellenére is erősebb, mint a tavalyi első negyedévben volt. Eddig mindössze annyit lehet mondani, hogy az erős dollár az első három hónapban nem fájt annyira, mint azt korábban várták.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!